Belföld

Újabb tüntetés: ezúttal a magánnyugdíjpénzekért

A Korszakváltók Pártja tüntetést szervez az önkéntes magánnyugdíjpénztárak védelme és az állami egyéni nyugdíjszámlák kialakítása érdekében.

Magánnyugdíjpénztárak

Pápa Levente, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa szerint ugyanis a kormány ebben az előterjesztésében elveszi a megmaradt önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagok összesen 200 milliárd forintos vagyonát is. Úgy fogalmazott, hogy a kabinet ezt a bevételt a “fideszes haverok luxuskiadásaira, stadionépítésekre” költi, miközben “cinikus módon azt mondják, ez az emberek érdeke”.

Hangsúlyozta, a Fidesz – korábbi ígéretével ellentétben – négy éve adós az egyéni nyugdíjszámlák kialakításával az állami rendszerben. Szerinte nem igaz a Fidesz azon állítása, hogy a korábban államosított kötelező magánnyugdíj-pénztári vagyont az államadósság csökkentésére fordította volna a kormány. Ebben az esetben ugyanis a hiány most nem továbbra is a GDP 83 százaléka lenne, mint 2010-ben, hanem 10 százalékkal kevesebb – mondta. Az Együtt  a tervezett tüntetésre minden más ellenzéki pártot és civilszervezetet vár – fűzte hozzá.

A magánnyugdíj-pénzek védelmében civil kezdeményezés is indult a Facebookon. A 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért csoport oldalán cikkünk megjelenéséig háromezren jelezték, hogy rész vesznek a kedd este ha órakor kezdődő eseményen. A demonstráció a József nádor térről indul, a résztvevők innen a Magyar Nemzeti Bank épületéhez vonulnak. A tüntetés az Alkotmány utcában, a Kossuth térnél ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik