Belföld

Döntenek a forintosításról és az áruházak korlátozásáról

A költségvetést is tovább cincálják a parlament jövő heti háromnapos ülésén, a dohánybizniszt pedig tovább szűkítik.

Várhatóan kedden döntenek a képviselők a devizahitelek forintosításáról és a fair bankokról szóló előterjesztésről, továbbá a jövő évi költségvetést is módosíthatják a benyújtott egyéni javaslatok alapján – írja az MTI.

Trócsányi László igazságügyi miniszter még pénteken beszélt arról, hogy a törlesztőrészletek az intézkedéssel 25-30 százalékkal mérséklődnek és „széles körű” választási lehetőséget hagynak az ügyfeleknek: akik devizában kapják fizetésüket, vagy 2020 december végéig lejár a szerződésük, illetve jen alapú, vagy VIP-hitelük van, dönthetnek úgy, hogy nem élnek a forintosítással.

A költségvetéshez benyújtott több mint ötszáz módosító indítványról is dönthetnek, ezek közül 60-70 érkezett kormányoldalról.

A keddi ülésnap napirendjén szerepel a köznevelési törvény módosítása, illetve gyermekvédelmi intézkedések, köztük a kiskorúak részvételével zajló ketrecharc tiltása. Szerdán a dohánykereskedelemre vonatkozó javaslatok vitája zajlik majd, ezek közt van az is, mely alapján a trafikok csak állami vagy koncessziós szerződéssel feljogosított nagykereskedőtől vásárolhatnának dohányterméket.

Napirendre kerülhet a kormánynak az a javaslata is, mely a nemzetközi áruházláncoknak vágna alá: megtiltanák a napi fogyasztási cikkek értékesítését azoknak a nagyobb üzleteknek, melyek két egymást követő üzleti évben veszteségesek és nettó árbevételük eléri az 50 milliárd forintot. Emellett világörökségi területen betiltanák a nagyobb szuper- és hipermarketeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik