Belföld

Milliárdos kártérítés a cserbenhagyott utasoknak

Az állam téríti meg azok kárát, akik az utazási iroda csődje után nem kapták vissza befizetett pénzüket.

Erről most már jogerős bírósági ítélet rendelkezik, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis megállapította az állam kártérítési kötelezettségét az 5 Kontinens Utazási Iroda néhány ügyfelével szemben – írja a Népszabadság. Ők az iroda tönkremenetelekor csak a pénzük 22 százalékát kapták meg, ezért fordultak bírósághoz. A jogerős ítélet újabb pereket generálhat, mert ez alapján mindenki követelhet az államtól kártérítést, aki az ötéves elévülési időn belül bukott egy-egy utazási iroda csődjén.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ha egy iroda csődbe megy, a biztosító előbb begyűjti a kárigényeket, majd megnézi, hogy a kaució elegendő-e ezek kielégítésére. Ha nem, akkor mindenki a kárigény valamekkora hányadát kapja, egyenlő részben. Az ítélőtábla döntése alapján azért a magyar államnak kell helytállnia a fennmaradó összegért, mert a törvényhozás rosszul ültette át a magyar jogrendbe azt az irányelvet, ami szerint csőd esetén az utazási irodák vagyoni biztosítékának elégnek kell lennie a részvételi díj teljes visszafizetésére.

Az ítélet a többi hasonló ügyben is irányadó, így abban az ügyben is, amit pénteken tárgyalnak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, az Aeroviva hat ügyfelének indítványa alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik