Belföld

Ipsos: zuhant a Fidesz támogatottsága

Orbán (Orbán Viktor)
Orbán (Orbán Viktor)

A kormánypárt most már az idősebbek körében számít népszerűbbnek. A Jobbik és az LMP erősödött, de a bizonytalanok aránya nőtt leginkább.

Az október eleji 35 százalékról 30-ra csökkent a Fidesz támogatottsága – ez derül ki az Ipsos novemberi elemzéséből. Az ellenzék a visszaesésből keveset profitált, csak a Jobbik és az LMP támogatottsága javult egy-egy százalékponttal, miközben a baloldali ellenzéki pártok híveinek támogatottsága 1-1 százalékpontot csökkent.

A Fidesz után a Jobbik a második legnépszerűbb, 13 százalékos támogatottság áll mögöttük, a szocialisták tábora 11 százalékos. 4 százaléka van az LMP-nek, míg a Demokratikus Koalíció és az (azóta kettévált) Együtt-PM 2-2 százalékon áll. A bizonytalanok aránya 31-ről 35 százalékra nőtt.

A biztos pártválasztók körében 48 százalékon áll a Fidesz, egy hónap alatt 7 százalékpontot veszítettek. Ebben a mezőnyben a Jobbik 21, az MSZP 15, az LMP 6, az Együtt-PM és a DK 2-2 százalékon áll.

 Hír24 / Adatok forrása: Ipsos

Az Ipsos helyzetelemzése szerint az önkormányzati választások és az elmúlt hetek tüntetéseit kiváltó belpolitikai események megmozdították a pártpreferenciákat, de ez javarészt csak a Fidesz szavazóvesztésében és a pártoktól távolságot tartók arányának növekedésében érhető tetten. A Fideszből az utóbbi hónapban legfőképpen a fiatalok, a középkorúak, a középrétegek és a 10 ezer fő alatti városok lakói ábrándultak ki. Itt 10-12 százalékpontnyi visszaesések is megfigyelhetők, ezek következtében például megváltozott a párt társadalmi karaktere, az idősebbek körében nagyobb a Fidesz támogatottsága. Míg eddig iskolázottság szerint viszonylag egyenletes volt a párt támogatottsága, most az figyelhető meg, hogy az alacsony és magas képzettségűek között jóval nagyobb a párt támogatottsága, mint a szakmunkás végzettségűek és érettségizettek körében.

A szocialisták leginkább az 50 év felettiekre, a nagyvárosokban élőkre és az alacsony iskolázottságúakra támaszkodhatnak, míg a Jobbik inkább a fiatal korosztályok, a szakmunkás- és középfokú végzettségűek, valamint a kisvárosok és falvak lakói körében népszerű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik