Belföld

Szabadon gyilkol az azbeszt Selypen

2009 óta tudnak a hatóságok a helyzetről, de nem történik semmi. 26 és fél ezer tonna rákot okozó hulladék várja az elszállítást az óvoda mellett.

Rekordszámú daganatos megbetegedést észleltek a volt selypi cementgyár öt kilométeres körzetében, az érintettek fele már belehalt a betegségbe – tudósít a Népszabadság. A Heves megyei faluban 2004-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket, akkor a gyárat bezárták, majd robbantással lebontották. Ekkor a falut porfelhő borította be.

A port azóta is szabadon viszi a szél, 26 és fél ezer tonna hulladék várja, hogy valaki elszállítsa, de nem történik semmi. A terület közvetlen szomszédságában lakóházak, óvoda, bölcsöde, orvosi rendelő található.

Az azbeszt tömeges mellhártya-daganatos megbetegedést okozott a településen. A probléma az, hogy a levegőbe kerülő azbesztszálak fennakadnak a tüdőben és eltávolíthatatlanul betokozódnak, mindez pedig kötőhártya-túlburjánzást okoz és krónikus nehézlégzéssel jár. Csak 2007 és 2012 között 28 ilyen esettel találkoztak a helyi orvosok, 14 beteg már elhunyt.

A környezetvédelmi hatóság 2009 óta tud a helyzetről, mégsem történt érdemi intézkedés, ezért nyolc beteg idén beperelte az államot, összesen 450 milliós kártérítést követelnek. A romok eltakarítása 1,3 milliárd forintba kerülne. Ezért most három kormánytag – Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője – is lobbizik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik