Belföld

Vége a dohánygyárak rémuralmának?

Növekszik az állami befolyás, de a boltosok örülnek, hogy a nagykerek többé nem ugráltathatják őket. Jön az új trafiktörvény, megszólaltak a kiskereskedők.

Több mint egy év telt el a nemzeti dohányboltok megjelenése óta. Dráguló cigaretta, haveroknak, rokonoknak osztogatott koncessziós szerződések ide vagy oda, a barna körbe illesztett trikolór (benne a T betűvel) legalább annyira az életünk része lett, mint egy Várkert Bazár-átadás vagy Deutsch Tamás tweetjei. Ideje tehát, hogy maguk a boltosok is levonják a tanulságot. A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének közleményéből kiderül: a trafikosoknak nincs bajuk a rendszerrel vagy a nemzeti dohánybolt intézményével, viszont aránytalanul gyengének érzik magukat az őket kényük-kedvük szerint ugráltató nagykerekkel szemben. Az új törvénynek tehát, amely még tovább növeli az állami befolyást, még örülnek is.

Az Egyesület régóta szorgalmazza a közös etikai kódex megírását és betartatását, illetve a kormánytól kér jogszabály-módosításokat. A fő baj az, hogy jelenleg, mint mondják, egyoldalúan sakkban tartják őket saját beszállítóik. A nagykereskedők szabályosan rákényszerítik érdekeiket a készleten tartott és polcra kipakolt áruikat illetően; ha a boltosok vonakodnak, az ellátmány beszüntetésével fenyegetőznek. A nagyker és a kisker közti szerződésbe a trafikosoknak jelenleg beleszólásuk sincs, azt alá kell írniuk és kész – sorolja a problémákat az Egyesület. Azaz a beszállító köti ki, miből mennyit és hol kell tartaniuk a boltban. A mennyiséget és a polcképet ráadásul saját piaci részesedésük alapján várják el, nem a fogyasztói igények szerint – azt pedig végképp nem veszik figyelembe, hogyan szeretné alakítani saját üzletét a dohányboltos. Rendszeresen ellenőrizhetik a trafikokat, amelyeknek tűrniük kell a minősítést.


Fotók: Neményi Márton

A fontosabb kérdéseket – hogy mennyi időnként szállítanak és hogy a boltnak mikor, hogyan kell fizetnie – általános pontokban rögzítik, azaz egyoldalúan módosíthatják. A trafikosok nem fizethetnek készpénzben és a halasztott fizetés is kizárt. A nagykerek maguknak annyit tűznek ki, hogy minimum havonta egyszer el kell látniuk készlettel a boltokat; ez a gyakorlatban a forgalomtól függően hetente vagy kéthetente egy boltlátogatást jelent, ami nagyon kevés, sok trafik folyamatos készlethiánnyal küzd. A nagykerek ráadásul rendszeresen környékezik meg az eladókat törvényen felüli árréssel, ha a készlet és a polckép kialakításában nekik kedveznek, ez pedig a koncessziós szerződésbe ütközik. Azaz a boltos extraprofitot termelhet, ha felülprezentál egy-egy gyártót, csak éppen szerződést szeg,

Ez most mind megoldódni látszik, ha még jellegzetes fideszes úton is. November közepén szivárgott ki az új trafiktörvény, amely beiktatna egy új, államilag delegált szereplőt, a dohánytermék-ellátót. Az ezt a szerepet megnyerő (megkapó?) vállalkozásoknak más dolguk sem lesz, mint raktárakat fenntartani, azokban a piacon jelen lévő gyártók dohányával (szárazdohány, cigi, szivar, szivarka). A nagykerek termékét kötelessége lenne megvenni, a kiskereket pedig ellátni, fizetni azonban ráér, miután továbbadta a dohányt. Az ellátók is fix árréssel, tehát biztos haszonnal dolgoznának, méghozzá úgy, hogy még a raktárak feltöltése is a nagykerek feladata lenne. Lehet, hogy nem túl szabadpiac-párti módosítás, de a boltosok örülnek: „optimalizálja a működési feltételeket egyes piaci szereplők tisztességtelen üzleti gyakorlata ellen”, fogalmaz Adorjánné Pordán Éva, a kiskeregyesület titkára. Azaz az ellátók megjelenésével a nagykerek kénytelenek lesznek visszavenni a követelőzésből, hiszen közvetlenül nem is tartják majd a kapcsolatot a boltokkal. Az nem várható, hogy észrevehetően drágulna emiatt a cigaretta – mondta az egyesület képviselője.


Adorjánné Pordán Éva

Örülnek még annak is a kiskerek, hogy a jövőben nem két-, hanem háromezer lakosonként létesülhet dohánybolt. Ha egy területen nincs érdeklődés a dohány iránt, könnyedén korlátozhatják a kiosztható jogosultságokat. Úgy tűnik, hamarosan kaphatunk rágót, mentolos cukrot, buszjegyet és mobilegyenlegünket is feltölthetjük majd a trafikokban. Szigorodik a kiskorúakra vonatkozó szabályozás is: ha 18 év alatti, vagy annak tűnő vásárló van az üzletben, a boltos a felnőtteket sem szolgálhatja ki, amíg ki nem megy. Akkor sem szolgálhat ki senkit, ha gyanús, hogy a vevő kiskorúnak adná tovább a cigit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik