Belföld

Szijjártó a „kettős mérce” ellen szólalt fel

Az uniós ügyekért felelős miniszterek arról tárgyaltak Brüsszelben, hogy hogyan lehetne olyan új mechanizmust létrehozni, ami garantálná, hogy minden tagállam betartsa az EU alapértékeit.

Az uniós ügyekért felelős miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Oroszország véleménycserét szervezett kedd délután az EU-tagállamok illetékes tárcavezetői között. Az olasz elnökség által kiadott dokumentum leszögezi, hogy bármilyen párbeszédet csak politikailag elfogulatlan, objektív módon, bizonyítékok alapján és diszkriminációmentesen lehet lefolytatni – írja az MTI.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozáson elmondta, hogy úgy véli, a jelenlegi uniós intézményrendszer is lehetőséget ad az uniós alapértékeket megszegőkkel szembeni fellépésre. A megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy csak az egyenlő bánásmód, az objektivitás, a diszkrimináció-mentesség, a politikai elfogulatlanság és a bizonyítékok alapján való megközelítés elveinek betartásával lehet olyan mechanizmust létrehozni, amely nem aláássa, hanem építi a szolidaritást az uniós tagállamok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik