Belföld

Fideszes civilszervezetek kapják az állami milliókat

Nem kis összegek kerülnek Fidesz-közeli civilszervezetekhez a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pénzeiből. A CÖF-ös Csizmadia László elnökölte testület jövőre még több pénzből gazdálkodik.

“A NEA 2012-ben lépett a Nemzeti Civil Alap helyébe, de már megalakulásakor megkérdőjeleződött az elfogulatlansága, hiszen a CÖF-alapító és Békemenet-szervező Csizmadia László lett az elnöke. A NEA-n belül további öt kollégium szervezi a pénzek kiosztását, és közvetlenül hozzájuk lehet beadni a pályázatokat is” – jelent meg az abcug.hu-n.

Gazdagodó fideszes civilek

Látványosan sok pénz jutott a NEA-tól a kiskőrösi Gmoser családhoz kötődő szervezetekhez. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület tavaly 3,5 millió forintot, idén pedig összesen 5,3 millió forintot nyert. Az egyesület elnöke az a Gmoser András, akit 2007-ben a helyi Fidelitas alelnökévé választottak, idén pedig fideszes színekben jutott a helyi képviselőtestületbe. Ő vezeti a FŐNIX Kulturális és Ifjúsági Egyesületet, ami tavaly több mint 6,7 milliót, idén pedig 3,6 millió forintot kapott. Jól szerepel a pályázatokon a Kiskőrösi Szlovákok Szervezete is, amelynek elnöke Gmoser András édesanyja, Gmoser Györgyné. A szervezet tavaly kétmillió, idén pedig majdnem ötmillió forintot kapott. Gmoser András testvére, Gmoser István vezeti a Lovaglással az Egészségért Kiskőrösi Lovas Egyesületet, amely idén több mint négymillió forintot nyert. Fiát, akit szintén Istvánnak hívnak, 2013-ban a Bács-Kiskun Megyei Fidelitas alelnökévé választották.

Egy másik példa: a NEA szívesen ad pénzt fideszes polgármesterek és országgyűlési képviselők szervezeteinek. Tavaly majdnem hárommilliót, idén pedig 3,5 millió forintot nyert a Bethlen Gábor Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor parlamenti alelnök. Hasonló összegeket nyert a Kecskemét Város-Bozsó Alapítvány is, amelynek kuratóriumi tagja Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Valamivel kevesebb jutott a Magyar Teátrumi Társaság Egyesületnek, de a Vidnyánszky Attila-féle szervezet így is kétmillió forint körül nyert 2013-ban és 2014-ben is. 

Tilki Atilla képviselő Szilvaország Egyesülete idén közel 3 milliót kapott. Tavaly és idén is hárommillió forint felett kapott a Dukai Miklós vezette Egészségesebb Ifjúságért Egyesület. Dukai fideszes önkormányzati képviselő volt Szentendrén, miközben a Pest Megyei Kormányhivatal főosztályvezetői posztját is betöltötte.

Még több pénz jövőre

Azt már a VS.hu derítette ki, hogy a NEA által szétosztható pénzkeret jövőre több mint másfélszeresére nő. Jövőre 5,4 milliárd forintról dönthetnek Csizmadiáék. Az alapvetően magyar adófizetők pénzéből gazdálkodó állami büdzsé azért tudja jövőre 2 milliárd forinttal növelni a civilek támogatását, mert a NEA költségvetési forrását januártól az szja-felajánlásokhoz kötik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik