Belföld

Az országgyűlés előtt a ketrecharcot betiltó törvényjavaslat

Hozzájárulást kérhetnek a szociális intézmények, büntetőjogi védelmet kapnak a gyermekvédelmi intézmények dolgozói – többek közt ezek szerepelnek a kedden benyújtott törvénymódosító csomagban.

Kedden nyújtotta be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az Országgyűlésnek a szociális ellátásokról és a gyermekek védelméről szóló törvénymódosító javaslatait.

A jogszabálytervezetek rögzítik, hogy a szociális intézmények legfeljebb 150 embert láthatnának el, illetve a fenntartók belépési hozzájárulást kérhetnének. Ez alól kivételt képeznének a rehabilitációs intézmények és a hajléktalanszállók. A hozzájárulás legmagasabb összege nyolcmillió forint lehet, de a fenntartók nem tagadhatják meg az ellátást valakitől azért, mert nem képes megfizetni. A pénzt az intézmények fenntartására és fejlesztésére kell fordítani.

A sportrendezvények szervezésére vonatkozó szabályok módosításával megtiltanák azokat a 14 éven aluliak részvételével, nem sportszövetségi rendszerben szervezett küzdelmeket, melyeken fokozottan fennáll a sérülésveszély. Ezzel a kiskorúak részvételével megtartott ketrecharc-versenyeknek akarnak gátat szabni.

Rögzítenék, hogy a nevelésbe vett gyermekek és a tanulói jogviszonnyal rendelkező, utógondozásban részesülő fiatal felnőttek jövő nyártól ingyenesen vehessék igénybe a gyermekétkeztetést. Emellett a közfeladatot ellátó személyeket megillető büntetőjogi védelmet kiterjesztenék a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben szakmai munkakörben dolgozókra, ezen kívül a gyermekjogi képviselő is fokozottabb büntetőjogi védelemben részesülne a jövőben – olvasható a javaslatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik