Belföld

Ügynökök nyúlják le gyógyszerfogyasztási adatainkat

Piackutatáshoz használják az információkat, a gyógyszerészkamara viszont figyelmeztette tagjait, hogy büntetőpereket kockáztatnak az eljárással.

Ügynökök járják a patikákat és arra próbálják rávenni a gyógyszerészeket, hogy adják át nekik az egészségbiztosítónak küldött vényforgalmi adatok másolatát – írja a Népszabadság. A lap szerint arra is van példa, hogy külön szoftvert telepítenek a gyógyszertári pénztárgépekbe, mely egyből továbbítja a megrendelőhöz az információkat.

A gyógyszerészek szerint az orvoslátogatók a vényadatokból próbálják ellenőrizni, hogy az orvos, akivel kapcsolatban állnak, mire, mikor és melyik cég készítményét írja fel. A forgalmazók pedig piackutatásra, elemzésre használják fel az adatokat. Az információk az orvosok megvesztegetésében, a piaci stratégiák tervezésében és a társadalombiztosítással való alkukötésben használhatók fel.

Az adatok elvileg anonimizálva vannak, de sokszor így is meg lehet határozni, hogy kinek az egészségügyi információiról van szó. Az adatvédelmi szakértő szerint sokan azzal hitegetik magukat, hogy ha a taj-számot nem adják át a listával, akkor szabadon folyhat a vásár, holott ez nincs így, akár a közösségi portálok segítségével is könnyen rá lehet találni egy-egy gyógyszerszedőre. A vényadatok kiadása és kereskedelme illegális, a rendszerben nincs ellenőrzés, azt sem lehet tudni, mire használják az információkat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik