Belföld

Daganatos betegeket vertek át

A Gazdasági Versenyhivatal, súlyos, 100 millió forintos büntetést rótt ki egy cégre.

Az Impulser 2013 második felében a honlapján, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, direkt marketing levelekben, hírlevelekben, termékbemutatókon azt állította, hogy a FLIR A310 hőkamera alkalmas betegségek diagnosztizálására – számolt be az esetről az Origo. A cég állítása szerint szív- és érrendszeri, vérkeringési problémák mellett egyes daganatos betegségeket is korai stádiumban felismer az általuk reklámozott készülék.

„Ezzel a fájdalommentes eljárással a szív- és érrendszeri, vérkeringési problémák mellett egyes daganatos betegségek is korai stádiumban felismerhetők. Jöjjön el, ez életet menthet!”- írták a műszerről, amiről azonban a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy nem orvostechnikai eszköz, így annak diagnosztikai funkció az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint nem tulajdonítható. A hivatal versenytanácsa megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását, és 100.000.000 forint bírságot szabott ki.

A GVH a bírság kiszabásakor a reklámköltségekre alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör fokozottan kiszolgáltatott, a kommunikáció kiterjedtsége miatt a jogsértő reklámkampány a fogyasztók széles körét elérte, a GVH az Impulsert már elmarasztalta fogyasztók megtévesztése miatt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik