Belföld

MSZP: új helikopterflottát, korrupciómentesen

A honvédségi helikopterbeszerzésekhez korrupciómentes, nyilvános, valódi versenyt biztosító tender kiírását követeli az MSZP. Hogy miből, az kérdés, ugyanis a 2015-ös költségvetésben nem különítettek el forrást a milliárdos beszerzésre.

Az MSZP szerint rendkívül fontos a helikopterflotta megújítása a mentőszolgálat, a rendőrség és a Magyar Honvédség szempontjából is – mondta Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: vészesen közel vagyunk ahhoz a ponthoz, amikor a kiöregedett helikopterflotta nagy része végérvényesen földre kényszerül.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly májusban a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetésen a honvédségi helikopterbeszerzésekre vonatkozóan átgondolt, szakmailag megalapozott koncepciót vázolt fel, amelyet minden párt támogatott. Akkor abban is megállapodtak, hogy a pályázati kiírást még tavaly szeptemberben bemutatja a parlamenti pártoknak a miniszter, a tavaszi országgyűlési választások előtt kiírják a nyílt tendert, és az új kormánynak már csak döntenie kellett volna, a 2013 májusában elhangzott ígéretekből azonban semmi nem lett – mondta el Demeter Mária.

A szocialista politikus szerint a tenderkiírásnak azóta sincs nyoma, és a beszerzés fedezete sem látható a 2015-ös költségvetési javaslatban.

Demeter Mária úgy látja, az utóbbi hónapokban a Honvédelmi Minisztérium “kínosan kerülte” a nyilvános pályázat említését, a tárca egyik helyettes államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott, minden elkészült, csak a kormány döntésére várnak.

Demeter Márta arról is beszélt, hogy “az állami szintűvé emelt, intézményesített korrupció már Magyarország legnagyobb, és legbefolyásosabb szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok szerint is elviselhetetlen mértéket öltött”. A szocialista képviselő szerint a Gripenek beszerzésekor Magyarország már megtapasztalta, milyen az, amikor a szakmai előkészítő munkát “félresöpörve dönt Orbán Viktor és szűk köre”.

Az MSZP követeli, Hende Csaba tartsa be korábbi ígéreteit, egyeztessen a parlamenti pártokkal, és térjenek vissza a nyílt, tiszta versenyt biztosító koncepcióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik