Belföld

Hende 12 Humvee-t kap az amerikaiaktól

A páncélozott terepjárókat az amerikai hadsereg hagyja hátra a magyar erők számára – mondta a honvédelmi miniszter.

A tervek szerint 12 felújított Humvee típusú harcjárművet kap decemberben a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar kontingens – jelentette be Hende Csaba, amikor Koszovó északi részén meglátogatta a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) kötelékében szolgáló magyar katonákat.

Hende Csaba a hét végén keresi fel a nyugat-balkáni nemzetközi békefenntartó küldetésekben szolgálatot teljesítő magyar katonákat Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Szombaton a KFOR Keleti Többnemzeti Harccsoportjának előretolt parancsnokságára, a Novo Seló-i táborba, majd a Nothing Hill nevű táborba látogatott el. Az utóbbi bázisra vezényelt magyar katonák közül sokan korábban Afganisztánban szolgáltak.

A miniszter az MTI-nek elmondta: az afganisztáni csapatcsökkentés során lehetőség nyílt a nyugat-balkáni misszió bővítésére, és az ottani szolgálat jó iskolát jelentett a magyar katonáknak. A többi között az Afganisztánban elsajátított harctevékenységeket hasznosítani tudják a koszovói-szerb határon végzett járőrözés során.

Hozzátette, hogy a KFOR-erők, köztük a magyar katonák, garantálják a koszovói szerb kulturális emlékek, így az ősi ortodox kolostorok biztonságát, és ily módon hozzájárulnak a szerb-magyar kapcsolatok javításához is.
Hende szerint valamennyi parancsnok “szuperlatívuszokban” emlékezik meg a magyar katonák teljesítményéről, ami azt bizonyítja, jó döntés volt, hogy új alapokra helyezték a magyar tiszt- és altisztképzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik