Belföld

Tovább mérgezheti az egészségügyet a hálapénz

Nem fog olyan döntés születni az egészségügy átalakításában, amit ne egyeztetnének a szakmával – ígérte az egészségügyért felelős államtitkár.

Zombor Gábor pénteken a Figyelő által szervezett szakmai konferencián elmondta: a legfontosabb nemzetstratégiai cél, hogy javuljon Magyarország demográfiai helyzete, ennek rendelik alá a szükséges döntéseket és forrásokat. A népegészségügyre és a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. A kormányzat az egészségügy területén mindenhol életpályamodellt akar kialakítani, először a háziorvosok helyzetét rendeznék és azt remélik, hogy a fiatalokat sikerül a háziorvosi hivatás felé terelni.

Az ösztöndíjrendszerbe bevonják az összes rezidenst és be akarják vezetni a szakorvosi minimálbért – közölte az államtitkár, aki arra is kitért, hogy a kormány szétválasztotta a magán- és közellátást, állami intézményben nem lehet magánellátást végezni.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, nem lehet teljesen elégedett az ágazat, mert nem tudták megakadályozni a kórházadósság évről évre történő újratermelődését és a jövő évi béremelésre sem lát fedezetet. Az elmúlt években végrehajtott bérfejlesztésből kimaradtak a gazdasági-műszaki területen dolgozók – mutatott rá Velkey.

Szerinte az, hogy a magánellátások kikerülnek a közkórházakból, tisztább helyzetet teremt a betegek számára, azonban jelentős forráskieséssel járhat, ami miatt a munkatársakat is nehezebb lesz itthon tartani és rögzülhet a paraszolvencia a rendszerben.

A konferencia keretében megtartották a III. egészségügyi miniszteri csúcstalálkozót, amelyen azok vettek részt, akik a múltban betöltötték ezt a tisztséget. Horváth Ágnes, aki a Gyurcsány-kormány minisztere volt 2007-ben, arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy állami kórház nem végezhet magánellátást, akkor jelentős bevételtől esik el. Gógl Árpád, aki az első Orbán-kormány szakminisztere volt, azt mondta, alapvetően jó gondolat a rendszerek szétválasztása, ehhez azonban az kell, hogy a közellátásokat az állam „árában” finanszírozza.

Surján László, az Antall-kormány népjóléti minisztere azt mondta, hogy ha az intézkedés a hálapénz kiszorítását célozza, nem jó az irány és felvetette, hogy a kórházak külön szobáért, jobb ebédért pluszszolgáltatásként kérhetnének pénzt. Zombor Gábor szerint viszont az a cél, hogy beteg és beteg között ne lehessen különbséget tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik