Belföld

Lázár János nyílt levélben állt ki a civilek mellett

Négy napja levélben is kérte a Miniszterelnökséget a Levegő Munkacsoport és a Védegylet, hogy tegyen feljelentést. A válasz megérkezett.

Lázár János levele felütésében a kormány „a pártpoltikától független, erős, a jogaiért kiálló civil szféra” iránti elkötelezettségéről biztosítja a Levegő Munkacsoportot és a Védegylet Egyesületet. Két bekezdéssel később már azt írja:

Az elmúlt hónapok vitái érdekes tanulsággal szolgáltak mindannyiunk számára, bizonyítva, hogy a mindenkori kormánnyal szemben kritikus szervezetek, saját működésük, finanszírozási hátterük átláthatóvá tételében már kevésbé következetesek, akár azt is mondhatnánk: nem érdekeltek. Vajon, mi lehet ennek az oka?

Lázár szerint a norvég civil alap forrásainak magyarországi szétosztása kapcsán a kormány képviselői számtalan visszaélésre világítottak rá, ezekre a norvég partner azonban nem reagált. A miniszter szerint a KEHI vizsgálat célja annak kiderítése, „valóban egyenlő feltételekkel indult-e mind a 80 ezer civil szervezet a pénzekért vívott versenyben”.

A választók bizalmából immár tizenkét éve gazdálkodom közpénzekkel, de mindig az utolsó fillérig elszámoltam a rám bízott vagyonnal – írja az Ökotárs Alapítványon számonkért teljes átláthatósággal kapcsolatban. Lázár levele végén hangsúlyozza: a KEHI vizsgálata végén megtette a szükséges feljelentést. „A rendőrség munkájának eredményét pedig önökhöz hasonlóan én is csak várni tudom, befolyásolni semmiképp.” – fogalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik