Belföld

Keresik a megoldást a vasárnapi nyitva tartás szabályozására

A szocialisták támogatják a munkáltatói szervezet javaslatát, mely önkéntes nyilatkozattételhez kötné a vasárnapi munkavégzést és jobban fizetné. A Munkástanácsok nem csak a kereskedelmi dolgozóknál szorgalmazza a szabályozás felülvizsgálatát.

A szocialisták támogatják a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) javaslatát, mely szerint a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötnék, illetve a hétvégi munkáért pihenőnap és a mostaninál magasabb bérkiegészítés járna. A párt közölte: egyetértenek az érdekképviselettel abban, hogy a hétvégi nyitva tartással járó problémát ez az intézkedés oldaná meg és nem a „minden józan gazdasági megfontolást nélkülöző ostoba boltbezárás”.

Az MSZP szerint a KDNP-s ötlet a boltok vasárnapi zárva tartásáról 25-30 ezer munkahelyet veszélyeztet, ugyanakkor a további kormányzati korrupciót szolgálja és semmi köze nincs a dolgozók védelméhez.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége azt közölte, hogy fontosnak tartják a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítását. Olyan szabályozást támogatnak, amely jobban szolgálja a kiskereskedelmi dolgozók – többségében nők – pihenését, valamint kiegyensúlyozott családi életét úgy, hogy az nem jár a keresetek csökkenésével és nem idéz elő létszámcsökkenést.

Mint azt közölték, a nyitva tartás törvényi szabályozása önmagában nem garantálja mindezt, ezért szükségesnek tartják, hogy a munkáltatók és munkavállalók érdekképviseletei érdemi, konstruktív tárgyalásokat folytassanak, amit a szabályozás figyelembe vesz. Biztatónak tekintik, hogya CBA vezetése önként vállalt kötelezettséget a vasárnapi munkavégzés korlátozásából származó esetleges dolgozói jövedelemkiesés kompenzálására, valamint azt is, hogy a VOSZ nyitott a vasárnapi munkavégzés korlátozását és bérezésének megemelését eredményező változtatásokra.

Jelezték, hogy a Munkástanácsok álláspontja szerint a nem kereskedelmi dolgozók esetében is felülvizsgálatra szorul a vasárnapi munkavégzés gyakorisága, például változtatni kell azon a szabályozáson, mely szerint a heti pihenőnapnak csak havonta egyszer kell vasárnapra esnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik