Belföld

Jöhetnek az alternatív oltóanyagok?

Lelkiismeret vagy jogkövetés? A jövőben talán nem kell majd ezt a nehéz döntést meghozniuk azoknak a szülőknek, akik vallási, lelkiismereti okokból nem támogatják gyermekeik hagyományos oltóanyaggal való kezelését. Az ombudsman az állami támogatás ötletét is felvetette.

Székely László ombudsman és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese az emberi erőforrások miniszterét a jogi szabályozás egyértelművé tételére kérte – olvasható az ombudsmani hivatal által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A hivatal a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban felmerülő egyes, a lelkiismereti szabadságot érintő kérdésekről folytatott vizsgálatot Szabó Marcel kezdeményezésére.

A vizsgálat kiindulópontjául két sokgyermekes édesapa panaszbeadványa volt. Mindketten lelkiismereti meggyőződésükkel ellentétesnek ítélték, hogy gyermekeiknek művi abortuszból származó sejtvonalak felhasználásával készült mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltást adjanak be. Hitük szerint a katolikus orvosoknak és családapáknak kötelességük erkölcsi problémáktól mentes alternatív vakcinákhoz folyamodniuk, ha vannak ilyenek. Mivel a családapák be akarták oltatni gyermekeiket, Japánból szereztek be alternatív, emberi sejtvonalakat nem tartalmazó, de a hagyományos vakcinával megegyező hatású oltóanyagot, aminek tetemes beszerzési költségeit is vállalták.

Az édesapák egyedi forgalomba hozatali engedélyt kértek a japán szérumra. A kérelmeket a hatóság először elutasította, noha megállapította, hogy a vakcina az államilag támogatottal megegyező hatóanyagú. Később, hosszas eljárás eredményeként mégis megadták az engedélyt a jogszabály azon kitételére hivatkozva, hogy a szülők hozzáállása miatt “az engedélyezett gyógyszerhez a beteg hozzájutása aránytalanul nagymértékben akadályozott”.

Az ombudsmani vizsgálat szerint a hatóságok a jelenlegi jogszabályok szerint nem értelmezhették másként az alternatív oltóanyag engedélyezését, ugyanakkor indoklásuk azt a hatást kelti, mintha a szülők felelőtlenül gátolnák gyermekeik egészségének védelmét. Megállapítható tehát, hogy a jogszabály nem ad egyértelmű iránymutatást a lelkiismereti okból kezdeményezett egyedi oltóanyag választásának engedélyezésére.

A szakemberek szükségesnek tartják, hogy az alternatív oltóanyagok behozatalának engedélyezése során a jogi szabályozás lehetővé tegye a lelkiismereti megfontolásokat is, ez a megoldás áll ugyanis összhangban a lelkiismereti és vallásszabadság biztosításának alkotmányos követelményével . A jelentés szerint az alternatív vakcina beszerzése – szemben az államilag támogatott és ezért ingyenesen beadható általános oltóanyaggal – igen nagy anyagi terhet jelent, ezért méltányos lenne, ha az állam bizonyos mértékű támogatással mérsékelné a költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik