Belföld

Hiába csábítják milliókért az orvosokat vidékre

A közel 200 helyre mindössze 46 pályázat érkezett be, pedig összesen félmilliárdot szánnak az orvosoknak vissza nem térítendő támogatásokra – írja a Világgazdaság.

Egyenként 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást szánnak azoknak a doktoroknak, akik vállalják, hogy legalább 4 évig maradnak az adott orvoshiánnyal küzdő településen. Az elnyert összeg szabadon felhasználható: a háziorvos vehet belőle lakást, autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is – mégis, mindössze 46 pályázat érkezett be október 31-ig az OEP-hez – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Mindeközben az országban jelenleg 199 praxisban csak helyettesítéssel tudják megoldani az ott élők háziorvosi ellátását – derül ki az Országos Alapellátási Intézet adataiból. A legtöbb doktor Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik, itt 35 praxis áll üresen. Országszerte több, főként kistelepülés is van, ahol immár csaknem tíz éve, 2005 óta nem akar senki háziorvosként dolgozni. Ilyen a baranyai Somogyapáti, a borsodi Györgytarló és a csongrádi Nagylak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik