Belföld

Fogyatkozik a magyar-amerikai barátságot építő alapítvány kuratóriuma

Egyre többen hagyják ott a magyar-amerikai kapcsolatok megszilárdítására létrehozott, magyar közpénzből fenntartott Hungary Initiatives Foundationt. Lázár János szerint ennek semmi köze a kitiltási botrányhoz.

A szépen lassan kiürülő Hungary Initiatives Foundation (HIF) nevű alapítványról ír a 444.hu a hetek óta tartó kitiltási botrány kapcsán. A HIF célja a világon szétszórva élő magyarok, magyar származású személyek és azok közösségei, valamint Magyarországgal rokonszenvező személyek összefogásának, illetve Magyarországhoz fűződő kapcsolatuk erősítésének elősegítése – írják. Eddig kilencen vettek részt e munkában, mára azonban mindössze hárman maradtak: Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere, April H. Foley, korábbi budapesti amerikai nagykövet, Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete, a McCain Institute vezetője és Edith K. Lauder, a Magyar-Amerikai Koalíció egykori elnöke. Az MSZP-s Demeter Mária neki is szegezte a kérdést Lázár Jánosnak: a feszült magyar-amerikai viszony miatt hagyják ott tagjai az alapítványt? A csúcsminisztériumot vezető Lázár szerint szó sincs ilyesmiről, van, aki szerződése lejárta, más személyes okok miatt hagyta ott a szervezetet, az új kuratórium felállítására pedig novemberben kerül sor. A 444.hu megnézte az alapítvány honlapját, ahol új tagokat nem találtak, viszont feltűnt, hogy egy újabb név hiányzik a kuratóriumi tagok listájáról, John P. Lipsky, az IMF korábbi igazgatóhelyettese már nem szerepel a névsorban.

A szervezetet 2011-ben vették nyilvántartásba, 15 millió dollárból alapították, azóta rendszeresen oszt támogatásokat az Egyesült Államokban. A napi.hu szerint a szervezet feladata a kvázi lobbitevékenység lenne, bár hivatalosan nem jegyezték be lobbiszervezetként, ezért tűzte zászlajára a magyar-amerikai kapcsolatépítést. Az áprilisi országgyűlési és a májusi EP-választás előtt az alapítvány több, mint 800 000 dollárral támogatott weboldalakat, kulturális programokat. Az atlatszo.hu cikke szerint a Magyar-Amerikai Koalíció 224.000 dollárt kapott kongresszusi gyakorlati programra és 50 millió forintot osztottak szét 14 művészeti, illetve kulturális programokat lebonyolító szervezet között. A HIF jövőre 612 millió forintot kaphat az államtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik