Belföld

Egészségesebb lesz az új menza

Az új közétkeztetési rendszer célja a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása. Az államtitkár szerint több zöldség, gyümölcs és tejtermék kerül a gyermekek tányérjára.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a BabaMama Expón megemlítette, hogy az új rendszer olyan tiltásokat is tartalmaz majd, hogy például kész ételeket – mint amilyen a grízes tészta – nem lehet utólag cukrozni, és tilos lesz a sótartalmú ételízesítők használata. Az egészséges életmódra nevelést egészen kicsi korban kell elkezdeni mind a szülőknek, mind az államnak, hogy később ne szenvedjenek cukor-, szív- és érrendszeri betegségben, mint most az idősebb generáció. Fontos tudatosítani, hogy ami egészséges, az lehet finom is – erről is beszélt Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban jelentette be, hogy 2015. január elsején lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, ami szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és „mérföldkövet” jelent majd a sófogyasztás csökkentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik