Belföld

Borsodban támad a rettegett kór

Megnőtt a fertőző májgyulladásban megbetegedettek száma. 

Jelentősen megnőtt a fertőző májgyulladásban (hepatitis A) megbetegedettek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol idén 466 beteget, főleg 14 év alatti gyerekeket kezeltek kórházban. Tavaly hatvanat – mondta a megyei tisztifőorvos pénteken Miskolcon. Asztalos Ágnes  sajtótájékoztatóján a higiénés szabályok betartására figyelmeztette a lakosságot.

A fertőző májgyulladásra jellemző, hogy 7-10 évente nagyobb számú megbetegedést okoz, a jelentős mértékű csökkenéséhez két-három év szükséges. Oltóanyagból nincs hiány, a népegészségügyi hatóság megtette a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a szükséges intézkedéseket – közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője. Hozzátette: az idén több mint ötezren kaptak védőoltást.  

A hepatitis A vírus széklettel, szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed, a fertőzés terjedése az alapvető higiénés szabályok betartásával, alapos kézmosással megelőzhető.

Mint korábban megírtuk, idén országos ügy lett a hepatitis, miután tavaly meghétszereződött a vírussal fertőzöttek száma. Országos figyelemfelhívó kampány indult. A hepatitis A egy nagyon könnyen megelőzhető, azonban nagyon gyorsan, járványszerűen terjedő betegség” – hangsúlyozta Szlávik János, infektológus a kampányindítón. Kifejtette, hogy a hepatitis A vírust jellemzően a fejlődő országokban tett utazásokról hozhatják magukkal az emberek, vagy elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők köréből is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik