Belföld

A volt nagykövet magyarázta a Moszkvai ingatlanmutyit

Székely Árpád elsőrendű vádlott a bíróságon elmondta, hogy felettesei a feszített költségvetésre hivatkozva sürgették az épület eladását, amely később a 23,7 millió dolláros ár többszöröséért kelt el, és az értékbecslés szerint 108 millió dollárt ért.

A vádlott, aki az eljárás során tagadta bűnösségét, pénteken arról beszélt: éppen ő próbálta fékezni az eladást, ám – mint mondta – ha nem is gyakoroltak rá nyomást, de több miniszter finoman jelezte, hogy nagyon nehéz helyzetben van a költségvetés – tudósít az MTI az ügylet kapcsán a Budapest Környéki Törvényszéken tartott tárgyalásról.

Minden fillér számít?

Az adásvételi folyamat egy diplomáciai ingatlanok racionalizálását előíró kormányrendelet nyomán indult meg. A volt nagykövetet elmondása szerint eleve azzal küldték ki, hogy sürgős az eladás, és az első Gyurcsány-kormány egyik minisztere még haza is rendelte, hogy közölje vele: minél gyorsabban le kellene bonyolítani. Veres János pénzügyminiszter pedig egy beszélgetésben, amikor a nagykövet megjegyezte, hogy a várhatóan néhány milliárd forintnyi vételár elenyésző az éves költségvetéshez képest, úgy reagált: minden fillér számít.

A bíró által ismertetett iratok szerint az épület eladásának minimális vételárát 19,9 millió dollárban határozta meg a magyar kormányzat, a vádlott pedig kérdésre válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy ez változott volna.

Az eljárás adatai szerint a képviseletet 2008-ban 23,7 millió dollárért értékesítette a magyar állam egy moszkvai cégnek, az azonban nem sokkal később ennek a sokszorosáért adta tovább, ami miatt Oroszországban is indult büntetőeljárás.

108 millió dollárt ért

Az ügylet sajátossága, hogy csak az épület volt magyar tulajdonban, a földterület azonban, amelyen állt, egy évtizedekkel korábbi kormányközi megállapodás értelmében az orosz államé. A magyar ügyészség a hűtlen kezelés vádját többek között egy olyan – a védelem által vitatott – értékbecsléssel támasztja alá, amely szerint az ingatlan valós értéke az eladási ár csaknem ötszöröse, 108 millió dollár volt.

Székely Árpád kitért arra is, hogy az ellene emelt hűtlen kezelés vádja szintén elvileg kizárt, hiszen az ingatlannal kapcsolatban nem is volt vagyonkezelői joga – ami a hűtlen kezelés megállapításához nélkülözhetetlen -, az eladás során csupán megbízott volt.

Hűtlen kezelés, bűnpártolás és okirat-hamisítás a vád

A Központi Nyomozó Főügyészség Magyarország moszkvai kereskedelmi képviseletének eladása kapcsán emelt vádat hét ember ellen. A vád szerint a volt moszkvai nagykövet 2008 márciusában felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést, a vételár 23,7 millió dollár volt. Az ügyészség szerint azonban az ügyletből az államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett, ugyanis a moszkvai ingatlan egy 2008-as értékbecslés alapján több mint 108 millió dollárt ért.

Az ügyészség Székely Árpádot hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Márta volt államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és az értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolja. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik