Belföld

NAV-botrány: újabb csapda?

A Heti Válasz legfrissebb száma szerint teljes a zavar.

Azt csak fokozza, hogy kormánypárti politikusok múlt héten is azt állították, nem tudják, kik vannak a kitiltottak listáján, noha Orbán Viktor már október 24-én Brüsszelben utalt arra, a teljes névsort ismeri. A kormányfő múlt hétvégén a Die Weltnek már arról is beszélt, hogy komolyan veszik az amerikai jelzést, vizsgálják „az összes adatot, amelyeket az esetekkel kapcsolatban rendelkezésünkre bocsátottak”. Mégis adtak hát adatot az amerikaiak? – kérdezte a Heti Válasz a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjétől, aki azonban lapzártáig nem válaszolt.

A hetilap arra is kíváncsi volt, perelhet-e, fellebbezhet-e a NAV elnöke, ha fellebbezni akar. A Heti Válasz által megkérdezett Bárándy Péter és Magyar György ügyvédek egyetértenek abban, hogy az amerikaiak nem sértettek személyiségi jogot, nem említették az érintettek nevét. „Az pedig nem alapvető emberi jog, hogy valaki beléphessen az Egyesült Államokba.” Magyar szerint a magyar állam térfelén pattog most a labda, s nyomozást kellene indítani ismeretlen tettes ellen. Ennek híján „bűnös közömbösséget” tanúsít a hatóság.

Ezzel sem Bárándy Péter, sem Zamecsnik Péter ügyvéd nem ért egyet. Előbbi szerint a kormányzati reakciók hangneme és az ellenzéki követelések is borzalmasak, de alaptalan bűnpártolással vádolni az ügyészséget. Zamecsnik szerint sincs semmi, amire egy nyomozást alapozni lehetne, a kormány és Vida reakcióit viszont elhibázottnak tartja. „A helyében megkeresnék egy amerikai ügyvédi irodát, odakint indítanék polgári pert az Egyesült Államok kormánya – illetékes hivatala – ellen.” A kitiltás egy magyar közigazgatási határozatnak felel meg, az amerikai bíróságok illetékessége ezért egyértelmű. Ráadásul azok meg is ismerhetnék az állítólagos korrupció bizonyítékait – már ha vannak. További részletek a csütörtökön megjelent Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik