Belföld

MSZP: 33 százalékra nő az élelmiszerek áfája

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj címén jelentős adóteherrel sújtják a nagyáruházakat, az intézkedés a CBA-nak fog kedvezni – vélik a szocialisták.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön elmondta: a jövő évi adótörvényekben sávosan, az árbevételhez kötötten 0,1 százalékról 6 százalékra emelik az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A legnagyobb adóteher a nagyáruházakat sújtja, melyek a magyar élelmiszerforgalom több mint felét bonyolítják. Gyakorlatilag áfaemelésről van szó – véli a politikus.

Az elnökhelyettes szerint a díjemelés valószínűleg nem azonnal jelent majd lakossági áremelkedést, először a termelőket és feldolgozókat fogja hátrányosan érinteni, ők viszont előbb-utóbb kénytelenek lesznek áthárítani a terheket. A sávos díjfizetéssel megint a kormánybarát CBA fog jól járni, mert a bolthálózat jelentős része franchise-ban működik, az üzletek önállóan fizetik a felügyeleti díjat.

Gőgös szerint a díjból 30 milliárd forintos bevétel származik, de az eltűnik a rendszerben, mert a díjat beszedő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal költségvetése csupán négymilliárdos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik