Belföld

Matolcsy beiratkozott az egyetemre

Noha a jegybankelnök kikelt az ortodox közgazdasági képzés ellen, mégis egy hagyományos egyetemen tanul tovább.

Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter, jelenlegi jegybankelnök idén szeptemberben beiratkozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre – írja a Figyelő. A hetilap szerint Matolcsy gazdasági PhD képzésre jár. A Magyar Nemzeti Bank nem adott választ arra, hogy miért kezd újabb tanulmányokba az 1984-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen doktorált jegybankelnök.

A lap szerint valószínű, hogy Matolcsynak nem kell majd bejárnia az órákra, elég lesz dolgozatát leadnia. A kormányzati elitképző, melyet a gazdasági képzésben nemzetközileg nem jegyeznek, nem elutasító a „fősodortól eltérő” gondolkodással szemben, például Matolcsy könyve is szerepel az irodalomjegyzékben a doktori képzés egyik tantárgyánál, a Hatékony állam nevű kurzusnál.

A lap felidézi, hogy Pete Péter közgazdász korábban egy recenzióban úgy foglalta össze Matolcsy „tudományos módszerének” lényegét, hogy tételes bizonyítás, érvelés, hivatkozás nélkül, nyilvánvaló dologként állít be olyan megállapításokat, melyek tényekre hivatkozva azonnal cáfolhatók, önellentmondásosak vagy egyszerűen csak egyéni ízlést fejeznek ki. Ennek fényében érdekes lesz, hogy Matolcsy PhD-dolgozata hogyan tud majd az előírásoknak megfelelni.

A jegybankelnök kutatási témája a gazdaságkormányzási mechanizmusok összehasonlító elemzése lesz. Lehetséges témavezetőként Leitner Csabát említik, aki az 1990-es évek elején a Független Kisgazdapárt gazdasági tanácsadója volt, majd átlépett a MIÉP-be, 2006-ban pedig a Fideszben kötött ki.

A Magyar Nemzeti Bank egyébként a teljes magyar felsőoktatás költségvetésénél is jóval több pénzt, 200 milliárd forintot adott arra, hogy saját közgazdászképzést indítson, ami Matolcsy saját megfogalmazása szerint „nem a bukott neoliberális tanokat” fogja hirdetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik