Belföld

Hazaküldték a kórházból az Ebola-gyanús magyar konzult

Miután lázasan hazatért, a TEK arról kérdezte ki, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázata van a vírusnak. Egyéb intézkedés híján önkéntes karanténba helyezte magát.

Hiába jelentkezett az Ebola sújtotta térségből hazaérve Steier József guineai konzul, a Szent László Kórház trópusi osztályán közel egy hétig senki nem vizsgálta meg – mondta a diplomata a Borsnak. A konzul végigjárta a járványsújtotta területeket, hogy felmérje a humanitárius helyzetet. Mint mondta, a járvány miatt betiltották a denevér- és majomhús fogyasztását és árusítását, de a piac tele volt velük, noha ezek az állatok is hordozzák az Ebolát. A kórházak sem voltak jól felszerelve.

A repülőjárata törlése miatt végül egynapos késéssel térhetett haza, ám itthon belázasodott, köhögött, hasmenése volt. Jelentkezett kivizsgálásra a Szent László Kórház trópusi osztályán, de hazaküldték arra való hivatkozással, hogy mindenki szabadságon van, noha ekkor minden illetékes azt nyilatkozta, hogy fel vagyunk készülve a járvány ellen. Végül saját lakásában egy külön szobában 21 napra önkéntes karanténba helyezte magát.

A kórház orvos-igazgatója, dr. Müller Péter a lapnak azt mondta, hogy Steier esetében nem merült fel Ebola okozta megbetegedés gyanúja, így nem is hibáztak azzal, hogy hazaküldték. A hatóságok közül hazatérésekor egyedül a Terrorelhárítási Központ kereste, arra voltak kíváncsiak, milyen nemzetbiztonsági kockázata van a vírusnak és várható-e menekültáradat Magyarország felé. A konzul utazásáról a Külügyminisztériumnak is jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik