Belföld

1-2 hónapon belül elkezdődik a pécsi magasház bontása

A pécsi önkormányzat eredménytelennek nyilvánította a 25 éve üresen álló magasház bontására vonatkozó közbeszerzési eljárást. Az érvényes ajánlatot tevőkkel hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást kezdeményeznek, a bontás Páva Zsolt reményei szerint 1-2 hónapon belül megkezdődik.

Az önkormányzati ülésen zárt ajtók mögött tárgyalták a 25 emeletes magasház bontására júliusban kiírt közbeszerzési eljárás lezárását. Páva Zsolt Fideszes polgármester a határozatot ismertetve elmondta: azért nyilvánították eredménytelenné a pályázatot, mert a legelőnyösebb ajánlat is 261 millió forinttal magasabb összegű volt, mint a bontáshoz rendelt forrás.
A közgyűlés úgy döntött, hogy változatlan feltételek mellett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás megindítását kezdeményezi az érvényes ajánlatot tevők meghívásával. Páva Zsolt elmondta: abban bízik, hogy a tárgyalásokon jelentős mértékben sikerül csökkenteni az árajánlatot és mindez nem okoz nagyobb csúszást, a bontási munkálatok egy-két hónapon belül elkezdődhetnek. Ahogyan korábban megírtuk, a bontási munkálatokat nem lehet gyorsan lezavarni: szakértői számítások szerint a huszonöt emeletes építmény egy-egy szintjének elbontásához legalább kilenc munkanap kell, ez alapján úgy készülnek, hogy a bontási munkák és a romok eltakarítása csaknem egy évig tart. Egy-egy szint elbontásakor hozzávetőlegesen 770 tonna törmelék keletkezik majd, amelyet 15-20 teherautó képes elszállítani.

 

Pécs polgármestere június végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház. A város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért, majd júliusban döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki a bontásra. Páva Zsolt korábban hangsúlyozta: Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Pécs állami segítségre számíthat, és ezt később a belügyi tárca a központi költségvetési támogatásról szóló értesítésben erősítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik