Belföld

Tüntetnek a szociális dolgozók, petíciót adnának át Orbánnak

szocialis-dolgozok-tuntetese(34b580af-f640-4765-954b-c612cb057c19)(650x433).jpg (szociális dolgozók tüntetése)
szocialis-dolgozok-tuntetese(34b580af-f640-4765-954b-c612cb057c19)(650x433).jpg (szociális dolgozók tüntetése)

A Szociális Elégedetlenség Napja címmel hirdették meg a demonstrációt az ágazatban dolgozók, akik az Emberi Erőforrások Minisztériumától vonulnak a Parlamenthez. Bejelentették: sztrájkolni fognak.

A tüntetésta szociális dolgozók erkölcsi, anyagi elismeréséért, a bérek rendezésért és az érdemi párbeszédért a kormányzattal szervezik. A demonstrációt támogatja a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, a Szociális Szakmai Szövetség, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa és az Autonóm Területi Szakszervezet. 

 Fotó: Berecz Valter

Lekszné Tóth Júlia, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja és Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók többsége minimálbér körüli jövedelmet visz haza, és hiába végeznek tisztességes munkát, megélhetési problémákkal küzdenek. Az érdekképviseletek vezetői közölték, országos sztrájkkészültséget jelentenek be, és követelik a még elégséges szolgáltatások biztosításához a tárgyalások azonnal megkezdését.

A demonstrálók az Akadémia elől az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak; a tömeg az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca közötti szakaszt töltötte meg. Onnan a Parlamenthez vonulnak, hogy petíciót adjanak át Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának. A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot elégedetlenségüknek, mert szerintük a kormány nem akarja meghallani a jogos követelésüket. Azt hangoztatták, hogy az ágazatban évek óta nem volt béremelés, és a korábbi kormányokat is bírálva úgy vélik, elárulták őket “jobbról és balról is”.

A tömegben sokan szakszervezeti zászlókkal és táblákkal jelentek meg, utóbbiakon olyan feliratok voltak olvashatóak, mint “Az adott szó ennyit ér?”, “A bérünk 83 ezer forint/hó”, “A mi bérünk annyit ér, amennyi a pelankába belefér”, “Kis gyerek, kis pénz, nagy felelősség”.

Fotó: Berecz Valter

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális államtitkársága a demonstrációval kapcsolatban közölte: a kormány elkötelezett a szociális életpálya mellett, és megállapodást szeretett volna aláírni az érdekképviseletek vezetőivel, annál is inkább, mert korábban egyetértettek a béremelésről és a szociális életpályáról. De, mint közleményükben írták, a megállapodást a szakszervezetek visszautasították.

A parlamenti pártok közül az LMP és a Jobbik is szolidáris a tüntetőkkel, és egyetértenek a követelésekkel. Az LMP szerint bőven lehetne forrás a béremelésre a jövő évi költségvetésben. A Jobbik 30 milliárdos pluszforrást javasol a szociális dolgozók béremelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik