Belföld

Szijjártó szerint Magyarország jelentősen hozzájárul Európa megerősödéséhez

A „sikeres új magyar politika” tapasztalatait osztotta meg a külgazdasági és külügyminiszter Berlinben.

Szijjártó Péter a „Magyarország szerepe az Európai Unióban” című előadásban azt hangsúlyozta, hogy nem túlzás új világrend kialakulásáról beszélni, az ehhez vezető folyamatok viszont az EU meggyengülését eredményezték. A miniszter szerint Magyarország vállalkozhat arra, hogy hallassa hangját az EU megerősödéséről és versenyképessége helyreállításáról szóló diskurzusban. A visegrádi négyek együttműködésével a közép-európai térség gazdasági és politikai súlya megnőtt, a régió országainak gazdasága rendre jobb teljesítményt mutat, mint az európai átlag – fejtette ki.

Ennek az az oka, hogy a térségben könnyebb volt elérni a munkaalapú társadalom koncepcióját, a közép-európai országok kormányai pedig készen álltak a munkaalapú társadalomhoz vezető reformok végrehajtására – közölte Szijjártó, aki szerint Magyarország miután elsőként omlott össze a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban, a 2010-es kormányváltás révén szakított a válság kialakulásához vezető gazdaságpolitikával. Ehelyett az emberek érdekét a középpontba helyező, új stratégiát kezdett követni – állította.

Magyarország szerint Európa akkor tud újra erős és sikeres lenni, ha visszaadja a munka és a család megbecsülését, visszatér a felelősségteljes és fegyelmezett gazdaságpolitika útjára, nyitottságot mutat az együttműködésre a világ leggyorsabban fejlődő térségeivel, csökkenti súlyosan egyoldalú energiafüggőségét és megerősödnek a tagországai – mondta a politikus.

Szijjártó szerint a magyar adófizetők száma 2010 óta 1,8 millióról 4,2 millióra nőtt, a foglalkoztatottság pedig húszéves csúcson van. A kormány célja, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia az ipar számára és ötmillióra emeljék a foglalkoztatottak számát – közölte. Orbán tusnádfürdői beszédével összefüggésben azt mondta, Orbán Viktor soha nem állította, hogy Magyarország számára példakép volna Kína vagy Oroszország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik