Belföld

A szakmai szervezetek a vasárnapi nyitva tartás mellett vannak

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a kereskedelemben 15-20 ezer, a kapcsoló területekkel együtt 30 ezer ember munkahelye szűnne meg, ha bezárnák a boltokat vasárnap.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán egyeztetett a kereskedelem munkaadói szervezeteivel és a szakszervezetekkel az üzletek vasárnapi zárva tartásának tervéről. Elhangzott, hogy miközben a kormány fejlesztési támogatások révén segíti a foglalkoztatottság bővítését, az üzletbezárás ezzel ellentétesen hatna. Magyarország idegenforgalmi megítélése is romlana, noha a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százalékát, 400 milliárdot az idelátogató turisták adják. A költségvetés adóbevételektől esne el.

A szakszervezetek szerint a Munka törvénykönyvének előírásait kell megtartani és módosítani egyes foglalkoztatási feltételeket. A szakmai szervezetek és a szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a felmerült kérdésekről a Kereskedelmi Kerekasztal keretében további egyeztetéseket folytatnak – írja az MTI.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára közölte, hogy további egyeztetések várhatók az üzletek vasárnapi zárva tartásáról. Glattfelder Béla elmondta, hogy a Vállalkozásfejlesztési Tanács idei harmadik ülésén ez a téma volt az egyetlen napirendi pont, a megbeszélésre meghívást kapott minden olyan szervezet, amely érdekelt lehet az ügyben. Elmondta, hogy a megjelent meghívottak alapvetően nagy többsége ellenezte a javaslatot, csak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és a Munkástanácsok támogatták, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pedig fenntartásokkal értett vele egyet.

Tegnap megírtuk, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség néhány hónapja alakult, vezetője, Szatmáry-Jähl Angéla XIV. kerületi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, VI. kerületi trafiktulajdonos, emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának, Szatmáry Kristófnak édesanyja.

Glattfelder Béla kiemelte, hogy a tervezett egyeztetéseken a még le nem zárt kérdések kerülnek majd szóba. Olyan megoldásokat keresnek, melyek egyformán szolgálják a kereskedelemben dolgozók és a kereskedelmi cégek érdekeit. A mostani tárgyaláson különösen fontosnak tartották a turizmussal összefüggő kérdéseket és a határ menti üzletek nyitvatartási igénye is szóba került. Glattfelder emlékeztetett arra, hogy a javaslatot országgyűlési képviselők és nem a kormány nyújtotta be, az ügyben a kormánynak még nincs álláspontja.

UPDATE:

Szatmáry-Jähl Angéla szerkesztőségünknek küldött levelében hangsúlyozta: nem képviselő a XIV. kerületi önkormányzatban, és már a fővárosi közgyűlés munkájában sem vesz részt. Szatmáry Kristóf pedig 2014. június 6-a óta nem a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

“Az általam vezetett kereskedelmi vállalkozások évtizedeken át foglalkoztak élelmiszer és vegyiáru kereskedelem mellett dohánytermékek árusításával. Az általam beadott, összesen négy pályázatból egy nyert, így a trafiktörvény valójában hátrányosan érintett” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik