Belföld

A Liga Szakszervezetek és a vasutasok is utcára vonulnak

Attól tartanak, hogy megvonják a korkedvezményes nyugdíjakat. Az adótörvények és a költségvetés társadalmi egyeztetés nélküli beadása ellen is tiltakoznak jövő pénteken.

Gaskó István, a Liga elnöke szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy a munkavállalókat súlyosan érinti a cafeteria adójának emelése, a források elvonása a közoktatástól, a korkedvezményes nyugdíj rendezetlensége pedig bizonytalanságban tart több százezer dolgozót. Szakszervezeti hovatartozástól függetlenül hívnak minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a november 21-én délután, a Kossuth téren tartandó megmozduláson.

Gaskó elmondta, hogy a szakszervezetek ugyan nem szeretik a béren kívüli juttatási formákat, de elfogadták, mert ezekkel a nettó keresetek jobban alakulnak. A cafeteria adóterheinek emelése viszont elfogadhatatlan, azt valószínűleg nem vállalják majd át a munkáltatók – idézte az elnököt az MTI.

A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjrendszer 1997-es átalakítása óta nem rendezték a korkedvezményes nyugdíj ügyét, a kérdés megoldásának jelenleg érvényes határideje december 31-én jár le. Mivel a kormány még semmit nem közölt az ügyről, a szakszervezetek attól tartanak, hogy egyoldalúan meg akarják szüntetni a korhatár előtti ellátásokat.

Bodnár József, a Vasutas Szakszervezetek Szövetségének alelnöke közölte, hogy csatlakoznak a Liga felhívásához. Közölte, hogy a szakszervezeti szövetség kéri, hogy a korengedményes nyugdíjazásról szóló jelenlegi szabályozás határidejét hosszabbítsák meg és kezdjenek tárgyalást a megoldásról, amihez az érdekképviseletek szakmai segítséget ajánlanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik