Belföld

Orbán forró ősz elé néz

Utcára mennek a szociális dolgozók, a pedagógusok és közeleg a "Közfelháborodás napja".

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság szerdára hirdette meg a Szociális Elégedetlenség Napját. A tüntetést az ágazatban dolgozók erkölcsi, anyagi elismeréséért, a bérek rendezésért és az érdemi párbeszédért a kormányzattal szervezik. A demonstrációt támogatja a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, a Szociális Szakmai Szövetség, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa és az Autonóm Területi Szakszervezet.


Fotó: Neményi Márton

A tervek szerint szerdán 16 órától az Emberi Erőforrások Minisztériumától vonulnak az Alkotmány utca Parlament felőli torkolatához és petíciót adnának át Orbán Viktor miniszterelnöknek – írja a szakszervezetek.hu.

Tüntetésre készülnek a pedagógusok is. A Pedagógusok Szakszervezete „MENTSÜK MEG AZ OKTATÁST, MENTSÜK MEG A JÖVŐNKET!” címmel tart demonstrációt a Magyar Közoktatás Napján, jövő szombaton.

Az érdekképviselet vezetője, Galló Istvánné korábban katasztrofálisnak nevezte, amit a kormány a közoktatásban tervez, ami a beterjesztett költségvetési törvényből kiolvasható. Szerinte ez a szakadék széle, ha most nem tudnak megálljt parancsolni, akkor végképp visszafordíthatatlan folyamatok következnek be a közoktatás, köznevelés területén. A PSZ a tüntetésről részleteket még nem hozott nyilvánosságra a demonstráció Facebook-oldalán.

Mindeközben folytatódnak majd a tüntetések a NAV-elnök ellen is. A Kossuth térre jövő hétfőre hirdetette meg a Közfelháborodás napját a „Nem némulunk el” Facebook-csoport.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik