Belföld

MSZP: embert barátjáról, Orbánt szövetségeséről

A párt EP-delegációja szerint a magyar miniszterelnök az európai értékek helyett az elé dobott aprópénzt választja.

Azzal, hogy a magyar miniszterelnök az Azerbajdzsánban zajló jogtiprások figyelembevétele nélkül mintaállamnak nevezte új stratégiai szövetségesét, beismerte, hogy néhány azeri manatért kész eladni magát – írja közleményében a szocialisták európai parlamenti delegációja.

A fideszes rezsim világossá tette, hogy külpolitikájában kizárólag a pénz szavát követi, azt, ami a nemzeti együttműködés rendszerének és kiszolgálóinak a legfontosabb. Kétségtelen, hogy Azerbajdzsán az elmúlt években komoly növekedést tudott felmutatni és több területen Magyarország számára is hasznos lehet az együttműködés, de európai értékeinket nem lehet feladni és eladni – áll a közleményben.

Orbán olyan „illiberális” országot nevezett mintaállamnak, ahol az államvezetői klánnal kritikus személyeket börtönnel fenyegetik, a hatóságok képviselői fizikai erőszakot alkalmaznak, koholt vádak alapján ítélnek el újságírókat, az ellenzéki tüntetések szervezőit bántalmazzák. A Fidesz számára mintaként szolgáló országban hosszú ideje nem volt tiszta és tisztességes választás – írják a szocialisták.

Orbán azzal az azeri vezetéssel kötött stratégiai megállapodást, mely nem is olyan régen – ha hinni lehet a Fidesz hivatalos közléseinek – nem tartotta be a kormánynak tett ígéretét a hazaengedett azeri baltás gyilkos büntetésének letöltésével kapcsolatban. A kormányfő mai kijelentése után már csak arra lenne kíváncsi a párt, hogy létezik-e még a Fidesz diktatúraellenes akciócsoportja, mely tíz éve még azt szorgalmazta, hogy magyar állami vezető ne utazzon olyan országba, ahol nem szabadon választott parlament működik. A csoport tagjai közt volt az azóta külügyminiszterré lett Szijjártó Péter is – áll a közleményben.

MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik