Belföld

Kertész Imre: a New York Times cenzúrázott

A Nobel-díjas állítja: a New York Times azért nem jelentette meg egyik interjúját, mert nem volt hajlandó kimondani, hogy Magyarországon diktatúra van.

A Szombat című lap legutóbbi számába került be annak a The Hungarian Quarterly folyóiratban megjelent Kertész Imre beszélgetésnek a fordítása, amelyben a Nobel-díjas író arra panaszkodik, hogy a New York Times azért cenzúrázta egyik interjúját, mert nem volt hajlandó szidalmazni a magyar közállapotokat – írja a valasz.hu. Kertész elmondja: a New York Times riportere tavaly nyáron kereste meg, a magyar helyzetről kérdezte.

„Azt válaszoltam, hogy a helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött. Úgy tűnt, az a benyomása, hogy megfélemlítve érzem magam a politikai hangulat miatt.(…) Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenérzéseimnek Magyarországgal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz. Szándéka csupán azt jelzi, hogy halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra.”

– idézi Kertészt a honlap. A beszélgetés végül nem jelent meg, az író szerint ez cenzúra, amiért a lap nem azt a választ kapta, amire várt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik