Belföld

DK: az azeri elnök továbbképzést tart Orbánnak

A párt szerint a miniszterelnök vendége egy igazi illiberális mennyországból érkezett. A baltás gyilkos ügye nemzetközi megszégyenülést hozott.

A Demokratikus Koalíció nem lepődik meg azon, hogy Orbán Ilham Aliyevhez közeledik, mert mindketten büszkén hirdetik az illiberális berendezkedést – írja közleményében Ara-Kovács Attila, a párt külügyi kabinetjének vezetője. A DK szerint jó hír, hogy Azerbajdzsán képviselője még szóba áll Orbánnal, ha már a nyugati szövetségeseinkről ez nem mondható el. Ugyanakkor szomorúnak tartják, hogy Azerbajdzsán mintaállam lehet, mert ez a korrupt kormány végleges elfordulását jelenti a demokratikus működéstől.

Ara-Kovács szerint Azerbajdzsán igazi illiberális mennyország, ahol mindennapos az újságírók zsarolása, megfélemlítése, az ellenzékiek letartóztatása, a tüntetések nagy erőkkel való szétverése. Az azerbajdzsáni hatalomgyakorlással szemben a világ nagy része felemeli a hangját, a fideszes „botránykormány” viszont a kalapjával teszi ezt – írja.

A kabinetvezető kitért a baltás gyilkos ügyére is, akit az Orbán-kormány 2012-ben adott ki Azerbajdzsánnak, ahol azonnal szabadon engedték. Várható volt, hogy a gyilkosból hőst csinálnak, újra felizzítva az indulatokat az azeriek és az örmények közt. A gyalázatos tettnek nem volt végül semmilyen hasznos hozománya, ha a nemzetközi megszégyenülést nem tekintjük annak – áll a pártközleményben.

Az azeri diktátor látogatását és a stratégiai szerződés megkötését más pártok is kifogásolták. A Liberálisok szerint Orbán minden magyar állampolgárt megaláz, az LMP szerint pedig elfogadhatatlan, hogy átláthatatlan gazdasági megállapodásokat kötünk diktatúrákkal és szemet hunyunk az adott ország jogtiprásai felett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik