Belföld

A korrupcióba belebukott cseh kormánnyal példálózott az M1 híradója

Megszólaltatták a volt államfő egykori tanácsadóját, aki szerint Amerika szervezkedik az Orbán-kormány ellen, mert túl engedetlenek és a tüntetéseket is ők szervezik.

Petr Necas cseh miniszterelnök tavaly júniusban lemondott tisztségéről, miután kabinetfőnökét és több politikust korrupció és hatalommal való visszaélés miatt vizsgálati fogságra ítélték. Az M1 Híradója Václav Klaus volt cseh államfő tanácsadóját szólaltatta meg, aki szerint az amerikaiak robbantottak ki „korrupciós álbotrányt” a kormány megdöntésére.

 Fotó: Wikimedia Commons

Petr Hájek szerint Magyarországnak vigyáznia kell, mert ha „engedetlen” Washingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor „bármi megtörténhet”. Hájek azt mondta, azután indult „hadművelet”, hogy Necas hazatért Moszkvából, ahol a temelíni atomerőmű-beruházásról tárgyalt. Szerinte az amerikaiak meg akarták akadályozni, hogy a bővítést az oroszok nyerjék, ezért „korrupciós álb”trányt” robbantottak ki, amibe a kormány belebukott.

Hájek szerint az elmúlt hetek budapesti tüntetései már az amerikai forgatókönyv részei, a demonstrációkat az Orbán-kormány megdöntésére szervezték, a forgatókönyv ugyanaz. „Feszültséget keltenek a társadalomban és kialakítanak olyan csoportokat, melyek a kormány távozását követelik” – mondta az M1 Híradónak Hájek, aki szerint ezt a módszert alkalmazták az arab tavasz esetén vagy Ukrajnában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik