Belföld

Saját boltjában trükközik a Fidesz

Amit a fogyasztóvédelmi hatóság sokaknak felró, az a jelek szerint a kormánypárt webáruházára is áll.

A „trükközést” a Napi Gazdaságtól vettük, amely szerint tízből hét webáruház tesz így. Tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az ellenőrzött 185 webáruházból 129-nél talált valamilyen visszaélést. A Napi Gazdaságnak az intézmény kabinetvezetője azt mondta: idén a 70 százalékos „kifogásolási arány” még nagyobb lehet, hiszen egy nyáron hatályba lépett kormányrendelet a fogyasztó és a vállalkozás közti szerződéseknél  minden eddiginél részletesebb adatszolgáltatást vár el, így „az online kereskedések hibafaktora is nő”.

Kathi Attila közölte, hogy a szabálytalanságok jellemzően a tájékoztatási követelmények hiányos teljesítésére vezethetők vissza, illetve az elállási jog (a termék visszaküldésének lehetősége) alkalmazásakor tanúsított vállalkozói magatartás is gyakran kifogásolható.

A Napi Gazdaság cikkének időzítése némiképpen furcsa, hiszen néhány napja egy blogger éppen a Fidesz webáruházánál tette szóvá a jogkövetés szinte teljes hiányát. Hat pontba szedte, mi minden hiányzik, a törvényes működéshez (pl. elérhetőség, adószám, vezető neve, általános szerződési feltételek…), amely miatt a Fidesz-bögrét, pólót, sörnyitót, plüssmacit egyebet rendelő azt sem tudja, kivel kerül szerződéses kapcsolatba.


A Fidesz egy helyesírási hibát rejtett el a webshopban. Találja meg ön is!

Az üzletszabályzat köszönő viszonyban sincs a törvény által előírtakkal, és csak akkor bukkan elő, ha az ember már megpakolta a kosarát. A Fidesz webáruháza mélyen hallgat arról, hogy a vásárlónak a termék átvételétől számítva 14 napja van arra, hogy a megrendelésétől (indoklás nélkül) elálljon. (Amit az NFH különösen kifogásolt, ld. fent.)  A Viktoriánus blog szerzője azt is nehezményezi, nincs adatkezelési elv, és csak egy utalás van arra, mennyibe kerül a házhozszállítás.

 

A hitelesség kedvéért megnéztük, a Kathi Attila által citált kormányrendeletet, amely június közepén lépett életbe. Az alapján a szakjogászok már előre arra figyelmeztettek, hogy a régi webshopok Általános Szerződési Feltételeit – nem üzletszabályzatot – ki is lehet dobni. A legfontosabb változás, hogy az indoklás nélküli elállási jog 8 munkanapról 14 napra változik; amennyiben a vállalkozás nem tesz eleget az elállási jogra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségének, úgy az elállási határidő egy évvel meghosszabbodik. A webáruház üzemeltetője ugyanakkor köteles arról is gondoskodni, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettségel jár. Ha a vállalkozás nem tett eleget e kötelezettségének, a szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik