Belföld

Kitiltási botrány: külügyi tisztviselő nem érintett

Legalábbis így tájékoztatta a parlamenti pártokat a külügyminiszter. Minderről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke nyilatkozott.

Németh Zsolt elmondta, Szijjártó Pétertől azt a tájékoztatást kapták, hogy külügyi tisztviselő nem érintett az úgynevezett kitiltási ügyben – írja az MTI. Az Egyesület Államoknak jogi kötelezettsége az, hogy segítse a magyar hatóságok munkáját a korrupcióellenes küzdelemben – hangsúlyozta Németh Zsolt, fontosnak nevezve, hogy a legfőbb ügyész az ügyben megkereste az amerikai félt.

„Biztos vagyok benne, hogy az amerikai fél is fontosnak tartja azt, hogy közösen és eredményesen harcoljunk a korrupcióval szemben” – mondta a bizottsági elnök. Németh Zsolt kijelentette: az amerikai fél válasza segíteni fog. „Ugyanakkor ne legyünk türelmetlenek” – fűzte hozzá.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: „Amíg nem rendelkezünk a megfelelő információkkal, addig kicsit nehéz helyzetbe hoznak bennünket az amerikaiak.” Szerinte, ha bizonyítottá válik, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke érintett a korrupcióban, akkor távoznia kell a posztjáról. Azt mondta, hogy Vida Ildikót is megilleti az ártatlanság vélelme, ezért addig „meghökkentő lenne”, hogy bárki azzal állna elő, hogy neki távoznia kell.

Néhány napja arról jelentek meg sajtóhírek, hogy az Amerikából kitiltottak között lehet a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium egyik vezető tisztségviselője, aki Szijjártó Péterrel került a tárcához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik