Belföld

Fizetésemelést kaphatnak a kistelepülési polgármesterek

Boldog István fideszes képviselő a kistelepülési polgármesterek fizetésének 10 százalékos emelését javasolta hétfőn beterjesztett törvénymódosítási javaslatában. 

Az országgyűlési képviselő szerint a polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat, ezért az 500 lelkesnél kisebb, valamint az 501 és 1500 lakos közötti települések polgármestereinek 10 százalékkal több bért adna – írja az MTI. Törvénymódosítási javaslata a kihirdetést követő napon lépne hatályba. Ha elfogadják, az első esetben havi 224 363 forintot, a második esetben 373 938 forintot vihetnek haza a városatyák.

Ez van most

Az önkormányzati törvény a helyettes államtitkári illetményhez viszonyítja a polgármesterek fizetését, kivéve a főpolgármesterét, ő miniszteri bért kap.Az októberi önkormányzati választás napjától hatályos díjazás szerint az 500 lelkesnél kisebb települések polgármesterei a helyettes államtitkári illetmény 20 százalékát, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői pedig a 40 százalékát kapják havonta.

Boldog István indoklásában azt írta: az új szabályozás polgármesterek százait sújtja jelentős jövedelemcsökkenéssel:

“Ők és családjuk méltánytalanul kerülnek hátrányosabb helyzetbe a korábbiakhoz képest.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik