Belföld

Politikusok is küzdenek a 4 éves Ábelért

Két ellenzéki képviselő is próbálja elérni, hogy az OEP kifizesse utólag egy büki kisfiú külföldi műtétjét. A támogatást formai okok miatt utasították el, ezért méltányosságért harcolnak a politikusok a szülőkkel együtt.

 

Pukler Ábelról szeptemberben írtunk.  A kisfiú születése után nem sokkal agyvérzést kapott, emiatt vannak mozgásproblémái. A beszült izmainak fellazítására egy spanyolországi műtét adott reményt. Ezt az operációt itthon nem végzik, de támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ábelt először decemberre írták ki műtétre, de váratlanul megüresedett egy hely és júliusban megoperálták. Csakhogy addigra nem volt döntés az OEP-támogatásról és amikor kiderült, hogy a másfél millió forintos műtétet már elvégezték, a támogatási kérelmet elutasították arra hivatkozva, hogy az elbírálás előtt megtörtént a beavatkozás. Fellebbezési lehetőség nincs.

A szülők próbálnak minden követ megmozgatni, mert Ábel további kezeléseihez még nagy sok pénz kellene és félnek, hogy az állami támogatás nélkül nem fogják tudni előteremteni a pénzt. A család egy fizetésből kénytelen élni, mivel az anya nem dolgozhat, a sérült kisfiú 24 órás felügyeletre szorul.

 Ábel ikertestvére, Gergő teljesen egészséges

Pukler Péter, az apa megkereste a sajtót, több cikk is megjelent a történetükről. Szinte találomra írt levelet legalább 20 ellenzéki képviselőnek is. Kettő el is kezdett foglalkozni az üggyel.

50 ezres segély a másfél milliós támogatás helyett

Bárándy Gergely, szocialista politikus Balog Zoltán miniszternek írt levelet először szeptember elején, azt kérdezte, miért nincs ilyen esetben méltányosság: 

„Az eset kapcsán érthető indulattal teszi fel а kérdést minden szülő és minden jóérzésű ember, hogyan lehetséges, hogy egyértelmű feltételek meghatározása mellett sem ismer méltányosságot а jogi szabályozás?” – fogalmaz a levélben.

Azt is kérdezte, lehetne-e visszamenőleg módosítani a jogszabályt, tervez-e a miniszter kormányrendelet-módosítást?Az államtitkártól kapott választ:  

„A jogszabály nem biztosít lehetőséget a költségek utólagos megtérítése vonatkozásában, abban az esetben sem, ha az ellátás egyébiránt pozitív elbírálás alá esett volna.”  – áll egy igen részletes levélben, amely nem ad érdemi választ a szocialista politikusnak. Az államtitkár a probléma enyhítésére egy egyszeri segélyt ajánl, amely maxium 50 ezer forint lehet.  

Bárándy Gergely októberben újabb levélben próbálta megtudni, lehet-e a méltányossági szabályt módosítani. Erre már egy személyeskedéstől sem mentes levél érkezett:  

„A szocialisták nyolc évig voltak hatalmon, Ön pedig 2006-2010 között a kormánypárti MSZP-frakció tagjaként láthatóan az állatvédelmet szívügyének tekintette, de a „beteg kisgyermekek érdekében” egyetlenegy alkalommal sem kezdeményezett jogszabály módosítást, pedig erre az igazságügyért is felelős bizottság tagjaként is lehetősége lett volna. Mindezek után visszatetszést keltő, hogy egy beteg kisfiú megpróbáltatásainak örvén törekszik politikai haszonszerzésre.” – áll Rétvári Bence második válaszában.

Bárándy Gergely szerint már általánosnak mondható, hogy a kormány „reflexből, zsigerből elutasít minden ellenzéki kezdeményezést, mintha a nem fideszes, KDNP-s politikusok csak rosszindulatból vagy politikai haszonszerzésből kérdeznének, javasolnának bármit is. És nem is tesz a kormány semmit, mintha attól félne, hogy csökken a presztízse, ha valamit ellenzéki kezdeményezésre tesz.”

Elavult rendeletek az OEP-honlapon

Lukács László György, a Jobbik szakpolitikusa is utánanézett az ügynek, megkereste az OEP-et, az ÁNTSZ-t és a GYEMSZI-t (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet). Gyakorlatilag mindenhonnan ugyanazt a választ kapta, mint eddig a szülők,újságírók és a szocialista politikus is, vagyis nincs méltányosságra lehetőség. 

Látva a jogszabály rugalmatlanságát, arra jutott, hogy határozati javaslatban fogja kérni pártja a kormányt, hogy kötelezze el magát rendeletmódosításra. A Jobbik is azt szeretné, ha – bizonyos feltételekkel legalább – lehetne méltányosság a külföldi gyógykezelések ügyében. 

Lukács László György is attól tart, hogy „a kormány le fogja seperni az asztalról” a parlamenti beadványukat, de azt mondja, legalább meg kell próbálni.

A jobbikos politikus azt is felvetette problémaként, hogy az OEP honlapja nem felhasználóbarát, még szakemberek is nehezen igazodnak el rajta, és ami még súlyosabb, hogy lejárt jogszabályokra hivatkoznak az oldalon.

A két ellenzéki politikus egyébként nem kereste a nyilvánosságot, mi kerestük őket, miután a családtól megtudtuk, hogy ők is foglakoznak az üggyel. 

Újabb műtétre várva

A kis Ábel lábai a nyári műtét után lazábbak, a kezei viszont nem javultak.

„Jobb a helyzet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy holnapután futni fog, de esély, hogy fel fog tudni állni valamikor.” – nyilatkozta az apa a Hír24-nek.

Péter azt is elmondta, hogy a büki polgármestertől is kaptak segítséget egy alapítvány létrehozásához és nemsokára azon keresztül gyűjthetnek majd Ábel további gyógykezelésére.

Ábelnek valószínűleg újabb hasonló műtétre lesz szüksége, várhatóan a jövő év elején döntenek erről. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik