Belföld

Ez a tüntetés, már nem az a tüntetés

A nagy netadós megmozdulás után több kisebb demonstráció is volt, jutott egy tegnapra is, de tudósítónk szerint ez már valami egészen másról szólt, mint a két héttel ezelőtti, több tízezres vonulás.

A “Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen” Facebook-csoport felhívására a két és félezer jelentkezőből mindössze 2-300-an gyűltek össze szombat este Budapesten, a József Nádor téren. Inenn indult október végén a netadó elleni első és második nagy demonstráció is. Tudósítónk szerint azonban ez a tüntetés már nem az a tüntetés. Úgy látta, voltak, akik megjelentek és látva a megmozdulást, rögtön vissza is fordultak. Fiatalok alig voltak. 

A mostani tüntetést a “Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel hirdették meg. A szónok a devizahitel elleni tüntetésekről ismert Balogh István volt, aki a teljes politikai elit leváltását követelte. AZ MTI tudósítója szerint azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből.

“Elég a pártokrációból, elég a zsarnokságból” – fogalmazott, majd kifejtette, csak elterelésnk tartják az internetadót, amellyel szerinte a hatalom a vezetők korrupciójáról kívánja elvonni a figyelmet. 

Fotó: Berecz Valter

A rendezvény másik felszólalója, Bertalan Attila szerint a vezetők megfosztották a népet jogaitól. Ezt ahhoz hasonlította, mintha a bérlő kitette volna lakásából a tulajdonost. Az elitet vulgáris jelzővel illetve azt mondta, hogy ötszázezren akarnak “tízmillió embert kirakni az országból”. Bertalan Attila szerint a problémákat az ország egyenjogúságon alapuló újjáépítése oldhatja meg.

A magukat pártoktól független civilekként meghatározó szervezők a felhívásban azt kérték, hogy pártzászlót ne vigyen senki a tüntetésre, csak egy gyertyát vagy mécsest. 

A  beszédek után a Sándor Palotához mentek, ott felolvasták az államfőnek címzett petíciót, amelyben azt követelték, hogy Áder János oszlassa fel a parlamentet. 

A megmozdulás után egy csoport a Kossuth Lajos térre ment, azt mondták, három napig ott maradnak. Így készül a jurta, amiben éjszakázni fognak: 

 

Vasárnap este a NAV vezetők lemondását követelők mennek utcára. Majdnem 10 ezren jelezték eddig részvételüket. 

 

 

Olvasói sztorik