Belföld

Századvég: két ellenzéki sikerrel borulna a kétharmad

A közeljövőben tartandó időközi parlamenti választások tétjét elemezte a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Orbán Balázs szerint marad a jelenlegi helyzet, ha az ellenzék csak egy helyen győz, miként áprilisban, Budapest 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) egyéni választókerületében. A kormánypártok kétharmados többsége csak akkor forog veszélyben, ha az ellenzék Veszprém megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében (Veszprém) is nyerni tudna. Az újpesti választást Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett kiírni. Ott november 23-án tizenhárom jelölt indul. Veszprémben február 22-éig kell választást tartani, mivel lemondott mandátumáról Navracsics Tibor, aki időközben uniós biztos lett.

Orbán Balázs az MTI-nek felidézte, hogy a szabályozás szerint az úgynevezett sarkalatos törvények módosításához mindig a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazata kell, de az Alaptörvény módosításához vagy egyes közjogi tisztségviselők megválasztásához már az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatása szükséges.

Az áprilisi választás után a Fidesz-KDNP pártszövetség a 199 mandátumból 133-at szerzett. Ez éppen az összes képviselő kétharmada, de jelenleg a mandátumok megüresedése miatt 197 képviselő maradt az Országgyűlésben, akik közül 132 kormánypárti, így az összes képviselő kétharmada jelenleg is biztosított. Ha ismét az ellenzék győz az újpesti időközi választáson, a kormánypártoknak a 198-ra bővülő összes képviselőből továbbra is 132 marad. Ez továbbra is éppen kétharmados többséget jelent, így a kétharmados többséget önmagában a novemberi első időközi választás eredménye bizonyosan nem tudja befolyásolni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik