Belföld

Újra kell szavazni Recsken egy szavazókörben

Kampánycsendsértés, illetve a választási alapelvek megsértése miatt megismétlik a polgármester- és képviselő-választást a recski 3-as szavazókörben vasárnap. A polgármester-választás eredménye borulhat.

Kovács Csaba, Heves megye aljegyzője, a területi választási iroda kommunikációért és médiakapcsolatokért felelős tagja korábbi tájékoztatása szerint a szavazást azért kell megismételni, mert a helyi választási bizottság (hvb) korábban megállapította, hogy a 3-as szavazókörhöz tartozó Gesztenyés idősek otthonában tartott mozgóurnás voksolásnál a szavazóhelyiség előterében az egyik független polgármesterjelölt és hat képviselőjelölt nevét tartalmazó szórólaphoz juthattak az otthon egyik alkalmazottjától a választók, és ennek alapján adták le szavazatukat.    Az otthonban szavazó 17 ember által leadott voksok többségét a szórólapon szereplő jelöltek kapták.

Az eset miatt Dudás Tamás, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje kampánycsendsértés, illetve a választási alapelvek megsértése miatt nyújtott be kifogást a hvb-hez, amelynek helyt adott a testület. Nagy Sándor, a Jobbik recski polgármesterjelöltje a hvb döntése miatt a megyei területi választási bizottsághoz (tvb) fordult, amely azonban formai okokra hivatkozva, érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fellebbezést.

Mivel nem érkezett újabb kérelem, a tvb-nek a hvb új választás kiírására vonatkozó döntését helybenhagyó határozata jogerőre emelkedett. A 3-as szavazókörben 685 szavazásra jogosult ember él, közülük 441-en szavaztak október 12-én. A szavazókörben Nagy Sándor 167, Dudás Tamás 118 szavazatot kapott. Összességében Nagy Sándor hét szavazattal kapott többet Dudás Tamásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik