Belföld

Parlagfű-gate: visszajár a pénz

A kormány szerdán dönt a 642 millió forint visszapótlásáról.

Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta hétfőn. Egy azonnali kérdésre válaszolva Lázár János közölte: a 2011-ben felajánlott forrásokból 642 millió forintot zárolt a kormány, ennek oka akkor a hiánycsökkentés volt. A kormány szerdai ülésén dönt a pénz visszapótlásáról, és azt eljuttatja az érintett civil szervezetekhez – ígérte.

Előzőleg a szocialista Heringes Anita felháborítónak nevezte, hogy a vidékfejlesztési tárca az adók egy százalékából parlagfű-mentesítésre felajánlott források egy részét más célra (végkielégítésre, autóvásárlására) használta fel. Az ellenzéki képviselő párhuzamot vont a norvég civil alap ügyeivel, és azt kérdezte, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) indít-e vizsgálatot a minisztérium ellen. Lázár János erre azt felelte, azokkal szemben lehetne elkezdeni a vizsgálatot, akik Magyarországra 3 százalék alatti hiánycélt kényszerítenek.

Korábban az Együtt-PM is azt kérte, hogy a Kehi vizsgálódjon a földművelési tárcánál, amely „bárkit boldogan megbírságol, ha nem kaszálja le a földjén a parlagfüvet, az adózók által parlagfű-mentesítésre felajánlott pénzt viszont elherdálja, és a saját céljaira költi”. A szövetség szerint Fazekas Sándornak bocsánatot kell kérnie a kétmillió parlagfű-allergiástó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik