Belföld

Visszavonják az internetadót, megszüntetik a segélyezést

Mikor az Országgyűlés szavaz a 2015-ös adócsomagról, akkor már nem fog szerepelni benne – derült ki Rogán Antal sajtótájékoztatóján. 2016-ig fokozatosan megszüntetik a segélyezést, a rászorulókat átvezetik a közmunkaprogramba, a tanárok, katonák és tűzoltók jól járnak és a kétgyerekesek is.

A kormány képviselője a gazdasági bizottság szerdai ülésén nyújtja be a távközlési adó tervezett kiterjesztésének visszavonásáról szóló javaslatot – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A parlament úgy fog szavazni a jövő évi adócsomagról, hogy az már nem tartalmazza a távközlési adó kiterjesztését – tette egyértelművé.

A devizahitelek forintosításának pontos időpontját firtató kérdésre a frakcióvezető ezek alapján nyomatékosította: legkésőbb 2016. január 1. után nem maradhat devizahitel Magyarországon, kivéve, ha valaki önként vállalja a devizahitel-rendszert, de a bankoknak kötelező lesz megtenniük a forintosítás ajánlatát.

Megszüntetik a segélyezést

Négy  év alatt évente negyedével csökkentik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, az érintettek a közmunkaprogramban vesznek majd részt. A kormánypárti képviselőcsoportok tanácskozásán az szintén felmerült, hogy valamilyen módon, minél szélesebb körben kössék munkavállaláshoz a családi pótlékot. A frakció annak megvizsgálására kérte a kormányt, hogy ez lehetséges-e.

A gyermekek után járó adókedvezménnyel kapcsolatban úgy foglaltak állást – folytatta -, hogy azt nemcsak meg kell őrizni, hanem annak mértékét növelni is kell, ezért 2016. január 1-jétől négy éven keresztül évről évre emelni fogják a kétgyermekes családok adókedvezményét, mégpedig összesen a duplájára, 20 ezer forintra.

Az oktatásügyről szólva a frakcióvezető közölte: támogatják a 2015. szeptember 1-jétől kötelező óvodáztatást, és cél az is, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektessen a szakiskolai programokra.

Rogán kiemelte, hogy a büdzsé a béremelések költségvetése lesz: folytatódik a pedagógusbérek emelése, 2015. július 1-jétől pedig elindul a rendvédelmi szervek tagjainak életpályamodellje, így a rendőrök, katonák fizetése átlagosan akár 30 százalékkal is nőhet.

Olvasói sztorik