Belföld

Milliókat tesznek zsebre Tarlós és helyettesei

Hivatali autóra és telefonra is jogosultak. A pénteken alakuló Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályzata több ponton is változhat.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett, az önkormányzat honlapján közzétett előterjesztés szerint több, a választási törvényből eredő módosítást vezetnek át a szabályzaton, például a közgyűlés összetételére vonatkozóan, miszerint a testület tagjai a főpolgármester, a 23 fővárosi kerületi polgármester és a fővárosi kompenzációs listáról mandátumot szerző 9 képviselő.

A javaslat a szavazásra vonatkozó előírásokat is pontosítaná, így például beemeli a főváros lakosságszámának együttesen több mint a felét képviselő kerületi polgármesterek “igen” szavazatának szükségességét.

Változás várható a képviselők javadalmazásában is: míg a kerületi polgármesterek pluszjuttatást nem kapnak közgyűlési munkájukért, addig a kompenzációs listán bejutottak alapdíja csökken. A képviselők korábban a főpolgármesteri illetmény 25 százalékát kaphatták, ezt most 15 százalékra csökkentenék.

A szabályzatból kivennék a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat, egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, napilapokat, reprezentációs költségeket.

Ugyancsak az alakuló ülés napirendjén szerepel a három főpolgármester-helyettes megválasztása és illetményük megállapítása. A vonatkozó javaslat Bagdy Gábor leendő pénzügyi főpolgármester-helyettes havi illetményét 1 millió 37 ezer 57 forintban állapítja meg, amihez 155 ezer 559 forint költségtérítésre lenne jogosult. Szeneczey Balázs – aki a városfejlesztésért felelhet – havi 972 ezer 241 forintot kaphat, költségtérítése pedig 145 ezer 836 forint lehet. A humán területek főpolgármester-helyettesi posztjára jelölt Szalay-Bobrovniczky Alexandra illetménye havonta 907 ezer 425 forint lehet, költségtérítését pedig 136 ezer 114 forintban határozza meg az előterjesztés.

A főpolgármester illetményét 2013 óta törvény szabályozza, helyettesei fizetését annak 70 és 90 százaléka között határozhatják meg.

Tarlós István és helyettesei a főjegyző indítványa szerint hivatali autóra és hivatali telefonra is jogosultak.

A Fővárosi Közgyűlés pénteken tartja ünnepi alakuló ülését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szólal fel – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik