Belföld

Fogalmunk sincs saját társadalmunkról

„Közömbösségi” felmérést végeztek tizennégy országban. A magyarok a legtájékozatlanabbak közt vannak – tévhitekben élünk saját társadalmunkkal kapcsolatban.

Az Ipsos közvéleménykutató tájékozottsági felmérést végzett tizennégy országban, köztük Magyarországon. Szociológiai tényadatokra kérdeztek rá, és arra voltak kíváncsiak, hogy egy-egy nemzet mennyire tudja pontosan megválaszolni a kérdéseket. Nálunk csak a lengyelek, dél-koreaiak, amerikaiak és olaszok tudnak kevesebbet az őket körülvevő társadalomról, legjobb eredménnyel pedig a svédek, németek és japánok töltötték ki a tesztet – foglalta össze az eredményeket a Népszabadság.

A tesztet kitöltő magyarok nagy többsége például azt hiszi, hogy a 15-19 év közti lányok 16 százaléka már szül gyereket, holott ez a szám valójában két százalék. Az országban élő muszlimok arányát hét százalékra teszi a többség, noha csak egyezreléknyien vannak. Az idős korosztály nagyságát is eltúlozzuk – a magyar válaszadók 40 százalékra tették arányukat a társadalmon belül, valós arányuk viszont 18 százalék.

Saját tájékozottságát is ellenőrizheti, ha ide kattint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik