Belföld

Jöjjön haza a NAV-elnök a szabadságáról!

Lázár szerint ha megvádolnak valakit, illik bizonyítékot is felmutatni. A cafeteria megvágása és a CÖF is téma a parlament hétfői ülésén.

A szocialista Tóth Bertalan felháborítónak nevezte, hogy az adóhatóság elnöke és helyettese aközben ment szabadságra, mialatt a magyar közéletet az amerikai kitiltási botrány uralja. Feltette a kérdést, hogy a kormányzat engedélyezte-e a szabadságot, illetve felszólították Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, hogy szabadságát megszakítva térjen haza Magyarországra.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Egyesült Államok ügyvivője a kitiltási botrány kapcsán azt mondta, kormánytisztviselők érintettek, akikből 457 ezer van Magyarországon és kíváncsi, hogy miből gondolja a szocialista politikus, hogy az adóhatóság alkalmazottairól van szó. “Az is elég válasz, ha az európai és a magyar zászló közé behozzák az Amerikai Egyesült Államok zászlaját, mert akkor érteni fogjuk, hogy az MSZP-frakció mögött esetleg az Amerikai Egyesült Államok budapesti ügyvivője is ott áll” – fogalmazott. Kijelentette, hogy konkrét bizonyítékok nélkül vádolják meg a kormánytisztviselőket és a legfontosabb szervezetet, amelyik az adót gyűjti be, miközben az elmúlt 25 év legsikeresebb adóéve lesz az idei.

Az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt felszólalásában, hogy két hete merült fel a gyanú, hogy az Egyesült Államok korlátozta hat magyar beutazását, a kormány viszont semmit nem tett annak érdekében, hogy megvédje a több százezer kormány- és köztisztviselőt, illetve a NAV-alkalmazottakat, akikre a gyanú árnyéka vetül. A kormányfőnek lehetősége van megtudni, kik az érintettek – hangsúlyozta.

Lázár erre úgy reagált, hogy aki állít valamit, annak fel kell sorakoztatnia a bizonyítékokat is. Hozzátette, csodálkozik, hogy a képviselő nem az Egyesült Államok ügyvivőjét kérdezi meg arról, hogy mi az a vád, ami alapján magyarokat tiltottak ki.

Szél Bernadett kitért arra is, hogy a földművelésügyi miniszter által a Civil Összefogás Fórummal kötött stratégiai megállapodás valójában bújtatott pártépítés. A CÖF rögtön odafordult a CBA-hoz és a Coophoz, és velük is aláírt egy megállapodást a vidéki gazdálkodók segítéséről – mondta. Választ vár arra, hogy mekkora összeget kap a CÖF és mit tesz a forrásokért cserébe.

Nagy István, a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára szerint a megállapodás „nem pártérdekeket szolgál, hanem az együttgondolkodást”.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy világosan látszik: a kormány nem érti a cafeteria-rendszert, pedig kitűnő gazdaságfejlesztési eszköz lenne, ha adómentessé tennék. Ehhez képest a kormány nemcsak csökkenti a munkabéren kívül adható juttatások keretösszegét, hanem jelentősen, 43 százalékkal növeli is az adóterhüket.

Tállai András államtitkár szerint a kormány célja az, hogy közelítsen egymáshoz az élőmunka és a cafeteria adóterhe. A munkáltató eldöntheti, hogy mit tesz: vagy az emelt közteherrel továbbadja a dolgozónak a juttatást, vagy átváltja adómentes lakáscélú munkáltatói támogatásra, vagy csökkenti a juttatást.

Korábban szóba került a szociális temetés is – az államtitkár szerint a családi sírásás nem idegen a hazai hagyományoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik