Belföld

Állami megrendelések, megbízások – jól megy az államtitkár családjának

Lengyel Györgyi férje lett az állam egyik legjobban futtatott szobrásza, fia pedig a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közbeszerzéseit irányíthatja.

23,5 millió forint értékben kapott megrendelést köztéri szobrokra Kligl Sándor a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) – írja az Index. Kligl mindeközben az NKA vezetésében is részt vesz, felesége, Lengyel Györgyi pedig az alapot felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közigazgatási államtitkára.

A portál információi szerint Lengyel Györgyi fia is tűzközelbe került. Az ügyvéd Kuczora Gergely lett a hétmilliárdos vagyonnal rendelkező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) jogi képviselője, így a szervezet közbeszerzéseit is irányíthatja. A szervezet szintén az EMMI-hez tartozik.

A minisztérium közigazgatási államtitkársága szerint a megbízás úgy sem összeférhetetlen, hogy a MANK tevékenységét gyakorlatilag a közigazgatási államtitkárnak kell felügyelnie. Kligl esetében pedig azzal kerülték ki az összeférhetetlenséget, hogy egyes települési önkormányzatok úgy igényeltek az NKA-tól pénzt felállítandó szobrokra, hogy őt nevezték meg reménybeli alkotóként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik