Belföld

Nem lehet mindenhonnan kitiltani a hajléktalanokat

A kúria szerint az otthontalanok nem rekeszthetőek ki települések, településrészek egészéből.

Székely László, az alapvető jogok biztosa kért állásfoglalást a fővárosi hajléktalanrendelettel kapcsolatban a Kúriától, miután a rendelet „védett területeket” írt elő, ahol megtiltották a hajléktalanok tartózkodását. A rendelet aluljárókról szóló részét a Kúria helybenhagyta, de törvénytelennek minősítette a védett területekre vonatkozó részt, mely például a Bazilika vagy az óbudai Fő tér környékéről tiltotta ki a hajléktalanokat – írja a VS.hu.

Az Opera környéke és a Vár továbbra is védett maradhat, mert azok a világörökség részei, de az igazságszolgáltatási szerv szerint nem lehetséges mindenhonnan kitiltani a hajléktalanokat – az indoklásban azt írják, hogy ez csak ott lehetséges, ahol „a védendő értékek kifejezetten, tényszerűen igazolhatóan” szükségessé teszik. Nem megengedhetőek olyan megfogalmazások sem, melyek relativizálják annak a közterületnek a kiterjedését, melyen a hajléktalan ember tartózkodása szabálysértést valósít meg – írják, vagyis ezeket a területeket pontosan meg kell határozni.

A hajléktalanok életvitelszerű tartózkodása továbbra is tiltott marad a meghatározott aluljárókkban, a világörökségi védelem alatt álló területeken, a megállókban és állomásokon, játszótereken, temetőkben, iskolák környékén és egyéb helyeken – írja a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik